28.06.2018. » 16:08 | ACDC


ACDC konferencija na temu "Omladinski / studentski aktivizam - u porastu ili izumiranju"



Dana 28.06.2018. NVO ACDC organizovala je četvrtu radionicu u okviru projekta „PRUŽANJE USLUGA ZA POBOLJŠANJE SARADNJE I RAZUMEVANJE ORGANIZACIJA OMLADINSKOG GRAĐANSKOG DRUŠTVA (OCD) S SEVERA I JUGA IBARA“, podržanog od Kancelarije EU na Kosovu.

acdc-konferencija-na-temu-omladinski-studentski-aktivizam-u-porastu-ili-izumiranju
FOTO: ACDC
Dana 28.06.2018. NVO ACDC organizovala je četvrtu radionicu u okviru projekta „PRUŽANJE USLUGA ZA POBOLJŠANJE SARADNJE I RAZUMEVANJA ORGANIZACIJA OMLADINSKOG GRAĐANSKOG DRUŠTVA (OCD) S SEVERA I JUŽA IBARA“, uz podršku Kancelarije EU na Kosovu.
 
Tema četvrte radionice bila je „Aktivizam mladih / učenika - u porastu ili izumiranju“. Debata je organizovana u restoranu Vapiano u južnoj Mitrovici. Panelisti su imali priliku da razgovaraju o aktivnostima studenata kroz univerzitetske programe kao i o aktivnostima omladinskih udruženja i omladinskih grupa i rezultatima ovih aktivnosti. Prisutni učesnici, posebno studenti sa Univerziteta u Mitrovici, takođe su razgovarali o ovoj temi i dali svoje komentare i sugestije.
 
Panelisti na radionici bili su:
· Gresa Jashari - Skupština mladih Kosovo
· Shend Musliu - Studentski parlament sa Univerziteta „Isa Boletini“ u Mitrovici
· Haris Ademi - KVRL Mitrovica
· Besnik Hoti - Inicijativa za produženje ruke
· Fahri Jashari - DKRS Mitrovica,
· Dušan Radaković - NVO ACDC.
 
Panelisti i studenti imali su priliku da razgovaraju o trenutnoj situaciji iz njihove perspektive i objasnili su trenutne aktivnosti, predstavnici Univerziteta u Mitrovici, kao i odgovarajuće omladinske grupe kao glavni aktivisti koji pokazuju svoju volju, znanje i inicijative dali su svoju poentu Pogled i vreme ovi napori daju prave rezultate, a vreme treba poboljšati i uključiti više pojedinaca, studenata, učenika i udruženja mladih na severu i jugu Mitrovice.
 
Zaključak četvrte radionice o omladinskom / studentskom aktivizmu i njegovim rezultatima je nedostatak odgovarajuće podrške između omladinskih OCD i univerziteta uz finansijsku pomoć kao ključnu komponentu bilo od univerziteta bilo od lokalnih institucija.