11.06.2018. » 16:59 | ACDC


ACDC Konferencija o indeksu reforme opštinske transparentnosti.



ACDC je, u saradnji sa misijom OEBS na Kosovu predstavio publikacija o indeksu reforme opštinske transparentnosti.

acdc-konferencija-o-indeksu-reforme-opstinske-transparentnosti
FOTO: ACDC

ACDC je, u saradnji sa misijom OEBS na Kosovu predstavio publikacija o indeksu reforme opštinske transparentnosti.

Predstavljeni su  rezultati nadgledanja rada  četiri lokalne samouprave na severu Kosova i ocene transparentnosti poslovanja  opštinskih  organa.

Izvršni direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković kaže da je ovo prvi put da se neka NVO na severu bavi se transparentnošću i uopšte integritetom novoformiranih opština na severu Kosova. Izveštaj je donekle i negativan, u prvom redu jer opštine nemaju internet stranice u kosovskom sistemu.

Ambasador  Velike Britanije u Prištini Rori O’ Konel (Ruairi O’Connell) je rekao da građani moraju biti svesni da je svaka odluka lokalne sampouprave doneta u njihovo ime i da imaju pravo da znaju koje su to odluke, kakve su i zašto su donete, a mehanizam transparentnosti im daje moć da to pravo i ostvare.  

Šef  Misije OEBS  na Kosovu  Jan Bratu kaže da klada je u pitanju  transparentnost rada opština, situacija nije toliko loša,  ali da uvek ima prostora za poboljšanje.

„Transparentnost je proceš angažovanja u koji  svi činioci moraju biti  uključeni . OEBS će nastaviti da podržava opštinske administracije da razviju kapacitete  upravljanja u finansijskoj , resursnoj  i upravljačkoj oblasti “ - rekao je Bratu.

Prilog TV most o konferenciji: https://youtu.be/cyU1fbuzuuU