12.06.2018. » 16:47 | ACDC


ACDC Konferencija "OmbudsWatch - Promocija uloge Ombudsmana na Kosovu"



U sklopu projekta "OmbudsWatch - Promocija uloge Ombudsmana na Kosovu" koji sprovodi NVO ACDC, u Kosovskoj Mitrovici održana konferencija o funkcionalnosti ljudskih prava i Ombudsmana, kao i o aktivnostima koje za cilj imaju poštovanje ljudskih prava.

acdc-konferencija-ombudswatch-promocija-uloge-ombudsmana-na-kosovu
FOTO: ACDC

U sklopu projekta “OmbudsWatch - Promocija uloge Ombudsmana na Kosovu” koji sprovodi  NVO  Centar  za  zastupanje  demokratske  kulture  -  ACDC,  danas je u Kosovskoj Mitrovici održana konferencija  o funkcionalnosti ljudskih prava i Ombudsmana, kao i o aktivnostima koje za cilj imaju poštovanje ljudskih prava. 

Izvršni direktor NVO ACDC Dušan Radaković kaže da građani na severu Kosova ne znaju da u opštini Severna Mitrovica postoji kancelarija ombudsmana.

“Svi građani koji imaju problema sa institucijama, vladom, ministarstvima, nekim kancelarijama ili kosovskim institucijama, mogu se obratiti ombudsmanu, potpuno je besplatno, kao što i sam naziv kaze, u pitanju je zaštitnik građana koji može da im pomogne” – rekao je Radaković.

“Projekat ACDC finanasiran od strane holandske ambasade “Ombudswatch”, posmatranje ombudsmana je takav projekat da smo u saradnji s njim, i već 3 godine imamo memorandum o saradnji  gde sa jedne strane informišemo građane u vezi institucije ombudsmana, a sa druge strane, da ombudsman bude što prisustniji, vidljiviji I da pomaže građanaima i trudimo se da u tom pravcu nastavimo da radimo” -  rekao je Radaković.

Ambasadorka Kraljevine Holandije na Kosovu Gerrie Willems napomenula je da, kao i u Holandiji, institucija ombudsmana ovde  jedna  je od ključnih institucija koje predstavljaju pravni mehanizam za zaštitu, posmatranje i promovisanje ljudskih prava I fundamentalnih sloboda.

Sa ovim projektom, istakla je holandska  ambasadorka,  težimo poboljšanju ljudskih prava na Kosovu kroz javno obrazovanje.

Zamenik ombudsmana Mehdi Geci  kaže da je  osnovu  ovogodišnjeg izveštaja  zabeleženo  povećanje broja slučajeva za više od 2 odsto u odnosu na prošle godine, posebno od strane srpske zajednice.

“Najveći deo žalbi građana  odnosi se na uzurpiranu imovinu i predugo trajanje sudskih procesa” – rekao je Geci.

On je dodao da do sada  nije bio dovoljne promocije ombudsmana na severu Kosova, ali obzirom da je ove godine imenovano 5 zamenika ombudsmana, među njima i jedan iz srpske zajednice, oni će raditi na tome, kako bi ljudi bili što više informisani o radu ove institucije, a uspostavljena je dobra saradnja sa UN, koji će pomoći u promovisanju delatnosti ombudsmana putem medija. 

Tatjana Lazarević, urednica KoSSev portala  rekla je, između ostalog, da do skoro na  internet stranici  ombudsmana gotovo ništa osim polovičnih informacija na srpskom jeziku nije mogla da pronađe, ali da se sada situacija donekle popravila.

“Skoro sve što sam tražila uspela sam da nađem, izveštaje čitam, za naše standarde pisani su prilično korektno, kakav se masakr nad srpskim jezikom čini kada su u pitanju druge institucije i pozdravljam svaku vrstu napretka, ne mogu da odredim tačno u kom trenutku, ali do pre par meseci mi je bilo jako teško da bilo šta od informacija na srpskom jeziku na ovom sajtu nađem, a da nisu bile mešane sa albanskim informacijama” – kazala je Lazarević.

Prilog TV Most: https://www.youtube.com/watch?v=rctjudywPSE