06.10.2015. » 15:31 | ACDC


ACDC: "Monitoring Kosovske policije u Severnoj Mitrovici"



Novi projekat Centra za zastupanje demokratske kulture u saradnji sa Centrom za razvoj zajednica.

acdc-monitoring-kosovske-policije-u-severnoj-mitrovici
FOTO: ACDC

Neretko smo svedoci situacija gde policija ne interveniše pravovremeno, pa se samim tim stvara nepoverenje između žrtava rodno zasnovanog nasilja i policije, o čemu svedoči istraživanje iz aprila 2014. godine. U istraživanju se navodi da 96% ispitanih žena ne bi prijavilo nasilje policiji, jer smatraju da se policija ne bi zauzela za njihov slučaj. Ispitane žene smatraju da policija ima druge prioritete, a one koje su pokušale da pomoć potraže od iste nisu dobile adekvatnu podršku. Neki od pokazatelja neadekvatne pomoći žrtvama su sledeća iskustva samih žrtava: policija je kasnila (22% ispitanih žrtava rodno zasnovanog nasilja), žrtve nisu znale broj policijske stanice, nedostatak poverenja u relevantne institucije (63% ispitanih žrtava rodno zasnovanog nasilja ) i mnoga druga.

Na osnovu ovog istraživanja došli smo do zaključka da je neophodno uključiti se u procese sprovođenja zakona o nasilju u porodici sa ciljem da se smanji broj slučajeva kao I da se prijavljeni slučajevi sto pre reše.

Centar za zastupanje demokratske kulture sprovodi projekat koji je finansiran od strane Evropske unije I CBM nevladine organizacije sa ciljem da podigne svest građana o ovom problemu i da podstakne Kosovsku policiju da aktivnije radi na slučajevima porodičnog nasilja.

Ciljna grupa u ovom projektu su: sve žrtve rodno zasnovanog nasilja sa posebnim akcentom na žene, kosovska policija u Severnoj Mitrovici, Osnovni sud u Mitrovici sa privremenim sedištem u Vučitrnu, tužilaštvo, Centar za socijalni rad u Severnoj Mitrovici. Glavni cilj ovog projekta je da se ostvari efikasniji rad policije kao I da se uspostavi poverenje između žrtava porodičnog nasilja I relevantnih institucija. Takođe jedan od ciljeva je da se uspostavi održiv mehanizam za rešavanje problema u koji će biti uključeni I Osnovni sud u Mitrovici sa privremenim sedištem u Vučitrnu, Kosovska policija kao I centar za socijalni rad.

Tokom projekta će biti organizovani sastanci sa predstavnicima policije, suda i centra za socijalni rad. Nakon prikupljenih rezultata organizovaće se okrugli sto na kojem će se predstaviti dobijeni rezultati. Projekat će propratiti medijska kampanja koja će imati za cilj da ukaže na postojeće probleme.

Najvažnija aktivnost biće potpisivanje memoranduma o saradnji između Kosovske policije, Osnovnog suda u Mitrovici i Centra za zastupanje demokratske kulture – ACDC. Poslednja aktivnost u ovom projektu bice okrugli sto na kojem će se prezentovati dobijeni rezultati tokom implementacije projekta.