03.12.2023. » 18:39 | Kosovo Online


Aleksandar Rapajić za Kosovo Online



Najava da bi Evropska unija mogla Ohridski sporazum uvrstiti kao deo poglavlja 35 na putu Srbije ka EU mogla bi da dovede do osnivanja Zajednice srpskih opština, ali i do pogoršanja pregovaračke pozicije Beograda u razgovorima sa Prištinom, smatra Aleksandar Rapajić programski direktor NVO “ACDC” iz Severne Mitrovice.

aleksandar-rapajic-za-kosovo-online
FOTO: Kosovo Online

Preuzeto sa:

https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/rapajic-promena-poglavlja-35-bi-predstavljala-problem-za-srbe-je-najvaznije

 

Najava da bi Evropska unija mogla Ohridski sporazum uvrstiti kao deo poglavlja 35 na putu Srbije ka EU mogla bi da dovede do osnivanja Zajednice srpskih opština, ali i do pogoršanja pregovaračke pozicije Beograda u razgovorima sa Prištinom, smatra Aleksandar Rapajić programski direktor NVO “ACDC” iz Severne Mitrovice.

Rapajić u izjavi za Kosovo onlajn kaže da je poglavlje 35 specifično za pristupne pregovore zemalja koje žele da se pridruže Evropskoj uniji jer su u njemu sadržana sva tekuća pitanja tokom pregovora o pridruživanju, a ipak navodi da je za Srbiju posebno specifično jer ispunjenje ovog poglavlja zavisi i od drugih faktora, posebno od dijaloga i Prištine.

“Što se tehničkih stvari tiče, poglavlje 35 uvek može biti izmenjeno. Ovo poglavlje i služi tome da se stvari koje se dese tokom pregovora mogu u njega ubaciti. Ono je i do sada imalo jednu nedefinisanu kategoriju da se traži napredak u pregovorima Beograda i Prištine, znači da je veoma moguće da se sad taj napredak na neki način definiše. A, da li je dobro? Mislim da nije dobro to raditi u ovom trenutku. Ova stavka koja postoji za Srbiju je specifična jer ne zavisi samo od onoga šta Beograd uradi, već Srbija ima jedan pregovarački proces u kome ne može sama da deluje već se očekuje i delovanje neke strane koja je van tog procesa, a ako bi se Srbija uslovila nekim rešenjima iz Ohridskog sporazuma ili francusko-nemačkog predloga koji na kraju nije ni zvanično usvojen od strane Srbije onda bi to bilo nametnuto rešenje”, kaže Rapajić.

Rapajić smatra da je Srbima na Kosovu neophodno formiranje Zajednice srpskih opština, ali i da će eventualna promena poglavlja 35 predstavljati problem za Srbiju.

“Nama na Kosovu je u ovom trenutku najvažnija Zajednica srpskih opština. Ako će ovaj Ohridski sporazum dovesti do toga mislim da će se položaj naroda koji živi na Kosovu popraviti, ali to će pogoršati položaj Srbije u pregovaračkom procesu u smislu da će pred Srbiju staviti taj novi zahtev da mora da potpiše nešto na kraju tog evropskog puta, mada iako to nije pisalo u poglavlju 35 moglo se naslutiti da će to biti jedan od zahteva Evropske unije”, smatra Rapajić.

On napominje da je od početka stav zvaničnika zemalja unutar Evropske unije bio da kraj evropskog procesa mora da bude neki sporazum izemeđu Beograd i Prištine.

“One zemlje koje su priznale Kosovo taj sporazum vide kao neku vrstu priznanja Kosova dok je stav Srbije od početka pregovaračkog procesa bio da to nije moguće i da to niko neće uraditi tako da su stavovi od samog početka bili toliko različiti i da se tu ništa nije promenilo u međuvremenu”, zaključio je Rapajić.