19.01.2024. » 21:36 | ACDC


Aleksandar Rapajić za Kosovo Online



Rapajić: Odluka Suda u Prištini pozitivan korak, ali ne očekujem promene

aleksandar-rapajic-za-kosovo-online-2
FOTO: ACDC

https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/rapajic-odluka-suda-u-pristini-pozitivan-korak-ali-ne-ocekujem-promene-11-1-2024

Programski direktor NVO “ACDC” iz Severne Mitrovice Aleksandar Rapajić smatra da je odluka Suda u Prištini, kojom je poništena preliminarna odluka Vlade Kosova o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, pozitivan korak, ali da će proces koji bude ponovo pokrenut biti nepovoljan i da neće biti nekih "promena na terenu".

„To je jedan pozitivan korak. Mi smo još od početka celog procesa govorili da proces nije po zakonima Kosova, da nisu poštovane procedure, da nisu održane javne rasprave, da nije objašnjeno koja će biti svrha tog zemljišta koje se oduzima. Ovo je sada sud doneo jedinu moguću odluku koja bi bila pravedna“, rekao je Rapajić za Kosovo onlajn.

Naš sagovornik ne veruje da će se nakon ove odluke specijalci Kosovske policije povući iz baza u Zubinom Potoku gde je već izgrađena infrastruktura

„Mislim da su te baze napravljene tu da ostanu i da niko nema nameru da ih pomera bez nekog većeg pritiska, ili međunarodne zajednice ili nekog drugog faktora“, poručio je on.

Rapajić je ovom prilikom podsetio i na nove stavke u Zakonu o eksproprijaciji koje je Vlada Kosova donela, ocenjujući da će doneti nepovoljne rezultate na terenu.

„Nažalost, prošle godine je Vlada Kosova donela novi Zakon o eksproprijaciji, gde je dodata nova stavka da sada zemljište može da se oduzima u svrhu odbrane, tačnije u svrhu policije i bezbedonosnih snaga. Mislim da će posle odluke, ukoliko ne bude žalbe vlade na ovu odluke, pokrenuti novi proces koji će sada biti sada zakonski i legalan, ali će rezultat opet biti nepovoljan za nas na terenu, zato što će biti isti, neće biti nikakvih promena“, istakao je Rapajić.