09.03.2024. » 15:33 | ACDC


Aleksandar Rapajic za Kosovo Online: Referendumom se samo gubi vreme, raspisivanje novih izbora bilo bolje rešenje



Aleksandar Rapajic za Kosovo Online: Referendumom se samo gubi vreme, raspisivanje novih izbora bilo bolje rešenje
 

aleksandar-rapajic-za-kosovo-online-referendumom-se-samo-gubi-vreme-raspisivanje-novih-izbora-bilo-bolje-resenje
FOTO: ACDC

Preuzeto sa https://www.kosovo-online.com/vesti/politika/sutra-rapajic-referendumom-se-samo-gubi-vreme-raspisivanje-novih-izbora-bilo-bolje

Povodom odluke Centralne izborne komisije da se glasanje o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu Kosova održi 21. aprila, programski direktor organizacije ACDC iz Severne Mitrovice Aleksandar Rapajić ukazao je da su ostala brojna otvorena pitanja koja se tiču realizacije tog procesa, ističući da je bilo mnogo jednostavnije proglasiti nove izbore na lokalnom nivou, i za gradonačelnike, i za Skupštine opština.

Rapajić je za Kosovo onlajn izrazio nadu da neće biti opstrukcija referenduma.

"Jeste predložen referendum za 21. april, ali to otvara i mnoga druga pitanja. Gde će se referendum održati, ko će nadgledati proces, ko će voditi ceo proces, a ko će posmatrati. Da li će se koristiti državne zgrade ili ne? Mislim da su ostala još mnoga otvorena pitanja. Ja se nadam da neće biti opstrukcije, mada lično mislim da je bolje da su proglašeni novi izbori u sve četiri opštine i za gradonačelnike i za skupštine", rekao je Rapajić.

Smatra da su izbori daleko bolje rešenje nego da građani izlaze na referendum, pa posle na izbore, iako je poznato kakvi će biti rezultati tog referenduma.

Na pitanje kakav sled događaja očekuje tokom narednih nedelja i kakva je situacija sa odborničkim mandatima, odgovara da ne postoji procedura da se zamene odbornici i da ne bi bilo u redu da jedan broj građana traži da se neki odbornici smene. 

"Isto kao sa gradonačelnicima, činjenica je da ovi gradonačelnici ne odražavaju volju građana u četiri severne opštine, zbog toga mislim da je bolje rešenje bilo da se raspišu novi lokalni izbori za četiri opštine na severu i za gradonačelnike i za odbornike", ponavlja Rapajić.

Ukazuje da će se zbog referenduma izgubiti dosta vremena do lokalnih izbora, a da je narod nezadovoljan jer se situacija na terenu ne rešava.

"Ovako ćemo gubiti vreme, prvo mesec i po dana da organizujemo referendum, pa posle da se raspišu izbori samo za gradonačelnike, pa ćemo onda imati opet nekih 45 do 60 dana za izbor gradonačelnika. Vreme teče situacija na terenu se ne rešava ljudi su sve nezadovoljniji, a mi se bavimo nekim pravnim sitnicama", zaključio je Rapajić.