24.02.2016. » 22:20 | ACDC


Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC predstavila je realizovani projekat "Pravda i građani"



Nevladina organizacija "Centar za zastupanje demokratske kulture" (ACDC), predstavila je realizovani projekat "Pravda i građani", a u sklopu pokretanja građana na aktivizam, uključivanje i rešavanja njihovih prioritetnih problema u sve četiri Opštine na severu Kosova, a uz podršku nevladinih organizacija, lokalnih samouprava i svih relevantnih isntitucija.

centar-za-zastupanje-demokratske-kulture-acdc-predstavila-je-realizovani-projekat-pravda-i-gradani
FOTO: ACDC
Nevladina organizacija “Centar za zastupanje demokratske kulture” (ACDC), predstavila je realizovani projekat “Pravda i građani”, a u sklopu pokretanja građana na aktivizam, uključivanje i rešavanja njihovih prioritetnih problema u sve četiri Opštine na severu Kosova i Metohije, a uz podršku nevladinih organizacija, lokalnih samouprava i svih relevantnih isntitucija.
 
Foto: TV Most

Postojanje nevladinih organizacija kao inicijatora promena u društvu je potrebno. Društveni aktivizam je neophodan u svim slojevima zajednice, da svako iz svog ugla sagleda probleme, predano i iskreno im pristupi. Potreban je kao mehanizam kontrole rada institucija, kao pomoć lokalnim samoupravama, moglo se čuti na skupu.

“Aktivizmom gražana podstiče se njihova veća uloga u procesu donošenja odluka, kreiranju politike projekata, na ukazivanje koji su to problemi koji na neki način negativno odnosno pozitivno utiču na položaj građana, njihov život uopšte, okolnosti u kojima žive. Kada govorimo o aktivizmu, neki smatraju da je najlakše aktivirati mlade, to je ono što “Sinergija” radi, ali podelio bih sa vama, to je nešto što je i najzahtevnije mladi su spremni da rade, da se usavršavaju sebe ali i ljude oko sebe, počev od roditelja, do drugara, tako da je potrebno da im se pruži prilika”, podvukao je Igor Simić, izvršni direktor OEK “Sinegija”.

Projekat NVO “Centar za zastupanje demokratske kuture” pod nazivom “Pravda i građani” koji je sproveden u saradnji sa opštinama na severu Kosova i Metohije urađen je na veliku dobrobit društva i korist građana. Na brojnim sastancima sa stanovništvom, predstavnicima privremenih organa, relevantnim institucijama kao problemi su prepoznati bezbednost u saobraćaju u Opštinama Zvečan i Zubin Potok, osvetljavanje mračnih poteza na kritičnim tačkama u Kosovskoj Mitrovici, kao i igrališta škole u Leposaviću pod nazivom “Osvetli me”. Brojne akcije koje su aktivisti predstavili su završene, a mnoge su još u toku.

“Građani mogu da se obrate lokalnim samoupravama za svoje zahteve one koji su opravdani i za koje postoje uslovi da mogu da se realizuju ili da se građanima izađe u susret. Mogu se obratiti opštinama kroz više formi, podneti pismene zahteve, pisati peticiju. U saradnji sa NVO sektorom, konkretnim organizacijama, obratiti se određenim službama lokalne samouprave”, rekla je Nadica Hristov, rukovodilac Odeljenja za urbanizam Opštine Zvečan.

Predstavnik Kosovske policije naglasio je da građani sve više stiču poverenje u policiju i obraćaju im se sa raznim zahtevima, za koje nekada i nisu prava adresa. A policija je na raspolaganju 24 časa i izlazi u susret svim pritužbama gradjana, na njihovu dobrobit.

“Ja bih mogao da istaknem da je stanje u odnosu na protekle godine sada poboljšano i da imamo sve veći broj građana koji dolaze i javljaju nam se i obaveštavaju nas o raznoraznim situacijama. Spremni smo da svakodnevno izlazimo u susret lokalnoj samoupravi, skoro svakog dana imamo asistenicje za dobrobit graÄ‘ana”, saopštio je kapetan Milija Milošević, šef operative Severne policijske stanice.

Inicijativa za formiranje lokalnih odbora za bezbednost zajednice, u saradnji sa sa svim sektorskim zonama odgovornosti gde će biti uključeni i građani, takođe je jedan od dobrih primera. Opština Zvečan je napravila Strategiju za trogodišnji plan saradnje sa građanima i nevladinim sektorom.

NVO “ACDC” zahvalila se svim institucijama koje su aktivno učestvovale u sprovođenju akcija tokom protekle godine, a sa policijom su potpisali Memorandum o saradnji.

Link TV Most:

http://tvmost.info/vesti/pravda_i_gradjani_na_severu_kosova_i_metohije/42083