02.07.2015. » 22:09 | ACDC


Da li će u Mitrovici biti mesta za sve pritvorene



U Pritvornom centru koji se nalazi u Severnoj Mitrovici nalaze se i osobe koje su osuđene na višegodišnje zatvorske kazne što nije u skladu za kosovskim Zakonom o izvršenju zakonskih sankcija, ali ni u skladu sa međunarodnim zakonima i normama.

da-li-ce-u-mitrovici-biti-mesta-za-sve-pritvorene
FOTO: ACDC

U Pritvornom centru koji se nalazi u Severnoj Mitrovici nalaze se i osobe koje su osuđene na višegodišnje zatvorske kazne što nije u skladu za kosovskim Zakonom o izvršenju zakonskih sankcija ali ni u skladu sa međunarodnim zakonima i normama. 

Nadležni iz ove ustanove kažu da još veći problem može da nastane od jeseni nakon što punim kapacitetom počne da radi Osnovni sud u Mitrovici. Upozoravaju da bi mogli da se suoče sa nedovoljnim brojem mesta za pritvorenike.

Direktor Pritvornog centra u Severnoj Mitrovici Milan Radojević kaže da u ovoj ustanovi mogu biti smeštena samo lica koja su osuđena na maksimalno tri meseca zatvora, što zbog sveopšte situacije na Kosovu, danas nije slučaj.

Dosta zatvorenika u Mitrovici su lica koja su osuđena na višegodišnje zatvorske kazne, kaže Radojević. 

“Pritvorski centar u Mitrovici nije mesto gde zatvorenici osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne treba da izdržavaju kazne. U ovom trenutku postoji 11 zatvorenika koji su osuđeni na visoke zatvorske kazne, kazne preko 5 godina,”- rekao je Radojević.

On je na okruglom stolu na temu “Izazovi u vezi sa merom pritvora na severu Kosova” a koji je organizovala nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) naveo da imaju osuđenike koji su osuđeni na 22 godine, 18 godina zatvora itd.

“Ni po jednom zakonu, ni međunarodnim zakonima niko od njih ne bi trebalo da izdržava kaznu u Pritvorskom centru. Zato što Pritvorski centar u Severnoj Mitrovici nema uslove i nema programe za njihovu rehabilitaciju,”- naveo je Radojević.

Po oceni direktora Pritvornog centra u Mitrovici još veći problem bi mogao da usledi od jeseni kada se očekuje da punim kapacitetom počne da radi sud u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Trenutni kapaciteti zatvora od 82 mesta sigurno neće zadovoljiti potrebe u budućnosti. Prema podacima Osnovnog suda u Vučitrnu postoji nekoliko hiljada slučajeva koji su na čekanju, od te brojke za 500 njih se očekuje izricanje mere pritvora,”- rekao je Radojević.

Samo otvaranje suda u Mitrovici drastično će promeniti brojku ne samo u Pritvorskom centru u Mitrovici nego u svim zatvorima na Kosovu i to će imati ogroman efekat. Mi nismo još uvek spremni za to, upozorio je Radojević.

Radojević je učestvovao na okruglom stolu koji je u Mitrovici organizovala NVO “ACDC” a na kojem su učešća uzelli još i Bojana Bojović i Miloš Todorović takođe ispred nevladinog sektora.

Pritvorni centar u Mitrovici osnovan je 1967 godine i do 1999. korišćen je kao pritvorska ustanova. Od 99. godine do 2000 ustanova je bila pod kontrolom Kfora. Godine 2000. dolaze prvi radnici UNMIK-a, a godinu kasnije i prva grupa lokalnih stražara.

Najpoznatriji pritvorenik Pritvornog centra u Mitrovici danas je lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović.