07.12.2022. » 19:19 | ACDC


DnD: Insistiranje na održavanju izbora u četiri severne opštine u sadašnjim okolnostima je netaktično



DnD: Insistiranje na održavanju izbora u četiri severne opštine u sadašnjim okolnostima je netaktično

dnd-insistiranje-na-odrzavanju-izbora-u-cetiri-severne-opstine-u-sadasnjim-okolnostima-je-netakticno
FOTO: ACDC

Od najave datuma za izbore u četiri severne opštine od strane predsednice države – kao rezultat ostavki gradonačelnika opština na severu – proces organizovanja izbora pratili su brojni problemi.

Usledio je bojkot izbornog procesa od strane kandidata srpske zajednice, koja zapravo čini apsolutnu većinu stanovništva u ovim opštinama. Slučajevi incidenata i nasilja u severnom delu otežali su nastavak priprema administracije za izbore. Adekvatnu organizaciju ovih izbora dodatno su otežale i ostavke relevantnih izbornih zvaničnika u ovim opštinama.

DnD podseća da je jedan od glavnih principa izbora slobodno glasanje. Razvoj svih procedura uz pomoć brojnih bezbednosnih snaga, pod direktnom pretnjom po živote izbornih zvaničnika, ali i građana i kandidata, protivreči takvom principu. S druge strane, više je nego evidentno da Centralna izborna komisija smatra da je gotovo nemoguće sprovesti relevantne izborne radnje za redovno i normalno održavanje ovih izbora. Zapravo, CIK tako nešto nije uspeo uraditi čak ni uz pomoć policije. Na osnovu ove situacije, teško je poverovati da je moguće garantovati bezbednost stotinama ljudi koji će biti angažovani kao izborni štab na dan izbora ili čak hiljadama građana koji imaju pravo glasa. Osim toga, može doći do problema sa otvaranjem biračkih centara.

U trenutnim okolnostima gde postoji nedostatak sigurnosti za članove izborne komisije, nedostatka kandidata iz srpske zajednice u izbornom procesu, kao i male verovatnoće učešća građana na izborima, DnD poziva predsednicu države da započne konsultacije sa relevantnim akterima kako bi se izbori u četiri severne opštine odložili.