25.03.2023. » 12:10 | BBC News


Dušan Radaković za BBC News na srpskom



Kosovo i Srbija: Hoće li biti aprilskog glasanja za gradonačelnike Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka

dusan-radakovic-za-bbc-news-na-srpskom
FOTO: BBC News

Drugi put zaredom, na izbore za gradonačelnike opština na severu Kosova neće izaći Srpska lista, koja ima podršku zvaničnog Beograda, što pojedini tumače kao kršenje načelnog dogovora Beograda i Prištine koji je nedavno postignut.

Izbori u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan prvobitno su odloženi u decembru, što bi moglo i da se desi u aprilu.

„Svakim danom sam sve više siguran da će izbori biti odloženi.

„Ne vidim da u ovom trenutku imamo argument za legalne, demokratske, transparentne izbore na severu", kaže Dušan Radaković iz Centra za zastupanje demokratske kulture za BBC na srpskom.

Šta nedostaje da se izbori održe?

Mnogo toga, prema oceni Dušana Radakovića.

Kako kaže, nema dovoljno srpskih kandidata za sve četiri opštine, niti su još formirane opštinske izborne komisije, iako bi izbori trebalo da se organizuju za manje od mesec dana.

„Po Ahtisarijevom planu znamo da škole na Kosovu rade po planu Republike Srbije i ne verujem da će dozvoliti da se izbori održe u njihovim prostorijama, što znači da nemamo gde, nemamo kako.

„Nemamo ni policiju koja će to obezbeđivati, a suluda mi je ideja da mogu specijalne jedinice da obezbeđuju sve: ja treba da glasam, a da me čuva specijalac sa snajperom dok glasam. Gde je tu demokratija?", ističe aktivista iz Severne Mitrovice za BBC na srpskom.

Zbog svega toga ne očekuje da Srbi u velikom broju izađu na glasanje.

Prema njegovim rečima, sporan je i datum izbora, koji bi trebalo da se održe dan posle muslimanskog praznika Bajrama.

„Mislim da je namerno postavljen taj datum, jer se znalo da će biti odloženi", kaže Radaković.

Preuzeto sa:

https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-65066638