21.03.2023. » 22:24 | Kosovo Online


Dušan Radaković za Kosovo Online o ZSO



Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković za Kosovo Online o ZSO.

dusan-radakovic-za-kosovo-online-o-zso
FOTO: Kosovo Online

Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture iz Severne Mitrovice Dušan Radaković slaže sa da ima mnogo nedoumica po pitanju ZSO, ali da je važno da će Radna grupa imati i srpske članove.

"Još uvek ima mnogo nedoumica oko sporazuma i mislim da će novi sastanci u budućnosti doneti neka objašnjenja. Prva i osnovna stvar koja je jako važna, je da ta radna grupa koja će raditi na Kosovu mora biti sastavljena i od Srba koji će dati doprinos u implementaciji ZSO da bi što realnije i što demokratičnije bila sastavljena", naveo je Radaković.

Dodao je da će budući sastanci mnogo toga razjasniti, ali da je važna stavka ta da se prethodni sporazumi moraju implementirati.

"Vidim da ni Vučić ni Kurti nemaju mnogo objašnjenja šta će to i na koji način biti urađeno. Važna stavka je da prethodni sporazumi moraju biti implementirani što govori da će sigurno imati veze sa ZSO koja je deo Briselskih pregovora iz 2013. godine", navodi Radaković.

Smatra da su tumačenja ZSO različita i da niko još uvek ne zna kako će ona izgledati.

"Ono što je takođe jako važno je što Zakon o lokalnoj samoupravi dozvoljava da opštine imaju Memorandume i saradnju i stvaraju Asocijaciju", naglasio je Radaković.

https://www.kosovo-online.com/analize/sta-je-promenio-ohrid-jesu-li-resene-sve-nedoumice-oko-formiranja-zso-21-3-2023