19.05.2023. » 15:57 | RTS


Душан Радаковић за РТС



После ванредних избора у четири већински српске општине општине на северу Косова и Метохије 23. априла, и са само 3, 6 одсто изашлих бирача, Албанци постепено преузимају управљње тим срединама. Изабрани кандидат за председника општине у северном делу Митровице најавио је за данас полагање заклетве. Појачано присуство косовске полиције.

dusan-radakovic-za-rts
FOTO: RTS

На Косову и Метохији је врло тешка и напета ситуација, посебно на северу, оценио је јуче председник Србије Александар Вучић. Он позива Србе у покрајини на очување мира уз поруку да ће се држава борити за њихов опстанак на Косову и Метохији и за очување главних премиса Устава.

"Они ће покушати у згради у Митровици да одрже конститутивне седнице за три Општине, и да изаберу лажне градоначелнике, подржане од земаља Квинте, на најлажнијим и најбеднијим изборима, са просечном излазношћу 3.4 посто. Ја сам јуче имао разговоре са Шолеом, Ескобаром, Хилом, врло је тешка ситуација посебно на северу Косова и Метохије. Молим Србе да сачувамо мир, а они никад неће бити прихваћени као градоначелници", каже Вучић.

За данас нема најава радикалних реакција, на прилазу ка Косовској Митровици приметан је велики број припадника косовске полиције. Ово је први пут да албански представници преузимају власт у срединама где је већинско српско становништво.

Ерден Атић ће бити председник општине Северна Митровица и њему косовски закони омогућавају и са једним гласом да преузме власт.

Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе каже за РТС да су у целом граду постављене камере и упитао, који је легитимитет човека који има 560 гласа.

Према његовим речима, сигурно ће доносити одлуке у корист мањинских Албанаца, које се неће свидети Србима. "Почели смо да причамо о теритирији, Курти прича да је освојио север Косова. Ситуација је тешка, надам се да неће бити радикалних потеза", каже Радаковић.

Нагласио је да се ситуација враћа на период од 1999. године и додаје да се нада брзој организацији референдума за четири општине на северу КиМ.

https://www.rts.rs/vesti/politika/5194183/pojacano-prisustvo-policije-u-severnoj-mitrovici-zbog-najavljenog-polaganja-zakletve-u-opstini.html