23.03.2023. » 12:15 | ACDC


Dusan Radakovic za Slobodnu Evropu



Ima li izbora bez izbornog favorita? Ovo pitanje je aktuelno na severu Kosova, nakon što je Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, ponovila da će bojkotovati izborni proces.

dusan-radakovic-za-slobodnu-evropu
FOTO: ACDC

Ima li izbora bez izbornog favorita? Ovo pitanje je aktuelno na severu Kosova, nakon što je Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba, ponovila da će bojkotovati izborni proces.

Za Dušana Radakovića iz Centra za zastupanje demokratske kulture i Violetu Hadžoli (Haxholli) iz Kosovskog demokratskog instituta, dileme nema.

Izbori raspisani za 23. april, navode, i dalje su pod znakom pitanja. Uoči isticanja roka za prijavu i potvrđivanje političkih subjekata i kandidata, koji ističe u sredu 22. marta, pozivaju na hitan politički dogovor.

Vanredni izbori se održavaju nakon što su početkom novembra 2022. godine gradonačelnici iz redova Srpske liste u opštinama na severu – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – podneli ostavke zbog odluke Vlade Kosova da sprovede proces preregistracije sa srpskih na kosovske tablice.

Tada su svoje pozicije napustili i zaposleni Srbi u kosovskom pravosuđu, administraciji, policiji, carini.

 

U međuvremenu su vanredni lokalni izbori bili raspisani za 18. decembar 2022., ali su odloženi desetak dana pre održavanja na zahtev međunarodne zajednice.

Srpska lista je i tada odbijala da učestvuje, iako je kosovska Vlada prethodno suspendovala odluku o preregistraciji na osnovu dogovora u okviru dijaloga sa Srbijom.

 

Mogućnost odlaganja izbora

Dušan Radaković ukazuje da je bez nekog brzog političkog dogovora sasvim izvesno da će vanredni izbori za gradonačelnike u opštinama na severu biti odloženi “najverovatnije za jun”.

U korist njegovih tvrdnji ukazuje da su Srbi napustili i opštinske izborne komisije, te da jednostavno nema ko da organizuje celi proces.

Kao još jedan od problema navodi da, bez političkog dogovora, Centralna izborna komisija Kosova neće imati gde da otvori biračka mesta.

“Bez nekog ozbiljnog političkog dogovora i učešća srpskih kandidata, plašim se da izbornog procesa neće biti”, kaže Radaković za RSE.

Do sada je praksa bila da se biračka mesta otvaraju u obrazovnim institucijama, ali one u srpskim sredinama funkcionišu u srpskom sistemu, te postoji mogućnost da direktori ne dozvole da se koriste njihove prostorije.

https://www.slobodnaevropa.org/a/srpska-lista-izbori-kosovo/32328109.html