23.01.2023. » 12:19 | ACDC


Evropski dan borbe protiv raka grlića materice.Rak grlića materice je četvrti najučestaliji vid kancera među ženskom populacijom. Kako bi se podigla svest o ovom zdravstvenom problemu, a žene što bolje upoznale sa merama prevencije i značajem redovnih ginekoloških pregleda, svake treće nedelje januara (17.01-23.01) se obeležava Evropski dan borbe protiv raka grlića materice.

evropski-dan-borbe-protiv-raka-grlica-materice
FOTO: ACDC

Rak grlića materice je četvrti najučestaliji vid kancera među ženskom populacijom. Kako bi se podigla svest o ovom zdravstvenom problemu, a žene što bolje upoznale sa merama prevencije i značajem redovnih ginekoloških pregleda, svake treće nedelje januara (17.01-23.01) se obeležava Evropski dan borbe protiv raka grlića materice.

Statistika oboljevanja i stope smrtnih ishoda kod žena koje obole od ove bolesti su poražavajuće. Iz tog razloga je organizovanje edukativnih seminara, javnih manifestacija, tribina, promotivnih materijala i objava na društvenim mrežama ključno za podizanja svesti o ovoj bolesti.

Da bi se ova bolest iskorenila i smanjila stopa smrtnosti, apelujemo da je rano otkrivanje raka grlića materice jedino moguće sigurno rešenje za borbu protiv ove opasne pošasti sa posebnim akcentom na važnost redovnog skrininga, vakcijancije protiv HPV virusa, ali i pružanje socijalne i psihološke podrške ženama koje su se susrele sa ovom bolešću.