06.03.2024. » 23:16 | Kossev


Ines Aljović Mihajlović - Okrugli sto o položaju žena



Okrugli sto o položaju žena održan je u Severnoj Mitrovici u susret 8. Martu. Organizovao ga je naš portal, u okviru programa „Etikonekt“ medijske saradnje KoSSeva, Radija Goraždevac i Kim radija. 

ines-aljovic-mihajlovic-okrugli-sto-o-polozaju-zena
FOTO: Kossev

Preuzeto sa  https://kossev.info/kosovo-vesti-online-zene-prava-patrijarhat-novinarke-porodicno-nasilje/

Okrugli sto o položaju žena održan je u Severnoj Mitrovici u susret 8. Martu. Organizovao ga je naš portal, u okviru programa „Etikonekt“ medijske saradnje KoSSeva, Radija Goraždevac i Kim radija. 

Najmlađa učesnica, aktivistkinja u nevladinoj organizaciji ACDC, Ines Aljovic Mihajlovic kaže da pre pozivanja na odgovornost bilo koga bi pozvala upravo na primenu zakona.

„Kosovski zakoni jesu poprilično dobri na papiru, ali su u implementaciji vrlo loši“, kaže.

Iako se Zakonom o radu i ravnopravnosti predviđa kvota od 50 odstvo žena na radnim mestima, u praksi je ta kvota znatno niža.

Štaviše, čak i onda kada se zapošljavaju žene na rukovodećim ili reprezentativnim pozicijama, iznosi primedbu da se primenjuje neselektivan pristup prema kvalifikacijama žena, već da se pre svega vodi računa o kvoti, upravo na uštrb kvaliteta.

Istakla je takođe i sopstveni primer, odnosa prema majkama, pri čemu je u pitanju manjkavost samog zakona.

Naglašava da je propušteno to da se zbrinu zaposlene u nevladinom sektoru koje postaju majke – kada im je potrebno plaćeno porodiljsko odsustvo usled brige o svojim bebama.

Aljević je mlada majka dvoje dece, i usled ovakvog zakonskog (ne)uređenja, zavisila je od „slobodne volje“ izvršnog direktora za to da li će da prima platu ili ne. Iako navodi da je naišla na razumevanje kod svog pretpostavljenog, istovremeno je istakla da ni on nije mogao drugačije da postupi već da se ona posle kraćeg odsustva vrati da radi, odnosno obavlja radne zadatke od kuće, ili da prekine radni odnos.

Aljević je posebno naglasila ekonomsku nezavisnost žena kao presudnu za njenu snagu, ali i potrebu da se na njoj radi od ranih dana detinjstva devojčice kroz vaspitanje.