20.02.2023. » 21:58 | ACDC


Javna konferencija o eksproprijaciji na severu Kosova



NVO ACDC je 20. februara održala javnu konferenciju o eksproprijaciji na severu Kosova.

javna-konferencija-o-eksproprijaciji-na-severu-kosova
FOTO: ACDC

NVO ACDC je 20. februara održala javnu konferenciju o eksproprijaciji na severu Kosova. Na dogadjaju su govorili Zoran Todić, gradonačelnik opštine Leposavić u ostavci, Predrag Miljkovic, advokat iz Severne Mitrovice, Duško Čelić, profesor prava i stručnjak za imovinska pitanja i Mladen Ćiprijanović, pravnik iz opštine Leposavić.

Izvršni direktor NVO ACDC, Dušan Radaković, pozdravio je prisutne i istakao da ACDC nastavlja sa organizovanjem konferencija koje se bave važnim temama i problemima građana.

Bivši gradonačelnik opštine Leposavić, Zoran Todić izjavio je da se još uvek ne zna svrha eksproprijacije zemljišta u ovoj opštini.

„Eksproprijacija zemljišta u opštini Leposavić trenutno je jedno od gorućih problema sa kojima se suočavaju ne samo građani ove opštine već i oni na celom severu Kosova“, rekao je Todić.

Prema njegovim rečima, pre donošenja odluke o eksproprijaciji, centralne vlasti u Prištini morale su da razmotre činjenicu da su opštine na severu trenutno nefunkcionalne zbog izlaska Srba iz kosovskih institucija i da odluka nije doneta u pravo vreme.

Advokat u opštini Leposavić, Mladen Ćiprijanović ukazao je na netransparentnost vlasti u Prištini i izneo primere redovnih postupaka u procesu eksproprijacije.

Duško Čelić, profesor prava i stručnjak za imovinska pitanja, primetio je da ovakav slučaj eksproprijacije zemljišta u Leposaviću i odluka vlade u Prištini nije vidjen nigde u svetu i da se ne može kategorisati kao eksproprijacija.

Da je reč o uzurpaciji, a ne eksproprijaciji, slaže se i advokat Predrag Miljković, koji je deo pravnog tima koji zastupa interese vlasnika zemljišta. Miljković je dodao da je njegov kolega Nebojša Vlajić već podneo žalbu Vrhovnom sudu, izrazivši nadu da će odluka biti poništena.

Dvojica meštana sela Mekiniće, čije je zemljište eksproprisano, kažu da se i oni, kao i njihove komšije, nadaju da će međunarodna zajednica rešiti ovaj problem.

Konferencija je organizovana u sklopu projekta "Poboljšanje transparentnosti i vladavine zakona u opštinama sa većinski sprskim stanovništvom", koji podržava INL.