08.04.2016. » 01:03 | ACDC


Konferencija na temu: "Civilno društvo za transparentnu vladavinu na severu Kosova" koju je organizovao Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC.



Konferencija na temu: "Civilno društvo za transparentnu vladavinu na severu Kosova" koju je organizovao Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC.

konferencija-na-temu-civilno-drustvo-za-transparentnu-vladavinu-na-severu-kosova-koju-je-organizovao-centar-za-zastupanje-demokratske-kulture-acdc
FOTO: ACDC

Građani na severu Kosova suočavaju se sa nedovoljnom transparentnošću lokalnih vlasti koja je rezultat odsustva političke volje i odgovornih institucija. 

Ovo je rečeno na konferenciji koja je održana u Kosovskoj Mitrovici na temu: "Civilno društvo za transparentnu vladavinu na severu Kosova" koju je organizovao Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović rekao je da transparentnost "nigde ne postoji", podsetivši da je magistrirao na "Upravljanju projektima" i da "prepoznaje svaku turbulenciju" i da vidi kakve se na Kosovu interesne grupe stvaraju od vrha vlasti pa naniže. 

Vulović je naglasio da problem transparentnosti ne može da bude rešen dok za to ne bude postojala politička volja i dok se ne naprave institucije i da takav stav iznosi pred svima uključujući i predstavnike međunarodne zajednice. 

Predsednica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović navela je finansijski izveštaj o trošenju budžeta za 2015. godinu u ovoj opštini, kao primer netransparentnosti lokalnih vlasti. 

Prema slovu tog izveštaja opština Severna Mitrovica odvojila je sredstva i za primarno i za sekundarno zdravstvo u Kosovskoj Mitrovici. 

"Ako je opština dala million evra ja volim da znam šta je dato, to je transparentnost i da vidimo šta su zdravstvene institucije dobile jer građani nisu upoznati sa tim. Odgovor sam dobila da su kupljeni najsavremeniji aparati koji su donirani Domu zdravlja i Zdravstvenom centru u Kos. Mitrovici", rekla je Božovićeva. 

Ona je navela da nije videla specifikacije za aparate koje je opština kupila, da se ne znaju iznosi i da su u pitanju i sanitetski materijal i lekovi koji su nabavljani. 

"Dom zdravlja u Kosovskoj Mitrovici dobio je najsavremeniju laboratoriju, tako da građani tamo mogu da obave sve analize. Ali nisu prezentovali koliko koštaju ti aparati iako cifra u budžetu prelazi preko million evra, navela je Božović. 

Ona je istakla da ne vidi razlog zašto to nije transparentno i zašto direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici nije izašao javno da se zahvali opštini koja je sve to donirala, izrazivši nadu da će građani moći da koriste sve te usluge. 

Programski direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković, čija se organizacija u proteklih skoro godinu dana bavila pitanjem transparentnosti vladavine na severu Kosova, kazao je da postoje velike razlike između kosovskog i srpskog pravnog sistema. 

“Opštine su spremne za rad na poboljšanju transparentnosti, ali postoji hiljadu političkih problema. Ovo je jedan veliki političkih proces, kao što je to more procesa kod nas koji su politički,”- rekao je Radaković. 

Radaković je kazao da opštine na severu Kosova hoće da rade na pitanju transparentnosti rada ali da ima dosta drugih institucija, ne precizirajući kojih, koje ih blokiraju u tome. 

ACDC je od 1. juna sprovodio projekat "Civilno društvo za transparentnu vladavinu na severu Kosova", koji je finansiran od strane britanske ambasade u Prištini sa ciljem jačanja dobre vladavine prava na lokalnom nivou na severu Kosova.

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=238405