10.06.2023. » 14:54 | ACDC


Konferencija o diskriminaciji na Kosovu: Istraživanje i preporuke za unapređenje ljudskih prava



8. juna u Prištini, NVO ACDC organizovala je konferenciju posvećenu problemu diskriminacije na Kosovu.

konferencija-o-diskriminaciji-na-kosovu-istrazivanje-i-preporuke-za-unapredenje-ljudskih-prava
FOTO: ACDC

8. juna u Prištini, NVO ACDC organizovala je konferenciju posvećenu problemu diskriminacije na Kosovu. Panelisti su bili Frank Powera, šef Kancelarije Saveta Evrope u Prištini, Art Vula, koordinator programa Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) i Dušan Radakovića, izvršni direktora ACDC-a.

Tokom uvodnog izlaganja, Dušan Radaković je predstavio istraživanje o diskriminaciji u Severnoj Mitrovici, sprovedeno od strane ACDC-a u aprilu 2023. Analiza je imala za cilj da se bavi problemom diskriminacije u Severnoj Mitrovici i pruži uvid u percepciju građana i njihovo znanje o postojećem zakonodavstvu protiv diskriminacije. Radaković je istakao da su ispitanici izrazili nizak nivo poverenja u kosovske institucije, pri čemu je diskriminacija najviše zastupljena u policijskim snagama. Istraživanje je takođe obuhvatilo preporuke lokalnim i centralnim vlastima, kao i nevladinim i međunarodnim organizacijama, u vezi sa suzbijanjem diskriminacije.

Radaković je dalje najavio planove za sveobuhvatnu analizu poverenja građana u policiju i pravosuđe, nakon odlaska Srba iz kosovskih institucija u novembru 2022. godine.

Frank Power, šef Kancelarije Saveta Evrope u Prištini, predstavio je projekat "Promovisanje ljudskih prava i principa nediskriminacije na lokalnom nivou", podržan od strane UNMIK-a, koji ima za cilj da doprinese unapređenju ljudskih prava. Power je istakao da je Odbor za zaštitu manjinskih zajednica pri Savetu Evrope tu da ojača srpsku zajednicu, uključi je u proces pomirenja, unapredi razvoj kapaciteta članova zajednice i poboljša poštovanje Zakona o upotrebi jezika.

Art Vula iz Inicijative mladih za ljudska prava na Kosovu predstavio je sažetak ključnih nalaza Izveštaja civilnog društva o ljudskim pravima na Kosovu u 2022. godini Vula je rekao da je implementacija Zakona o zaštiti od diskriminacije, iako u skladu sa evropskim standardima, ograničena, a diskriminacija na osnovu etničke pripadnosti ostaje glavno pitanje na Kosovu.

Zamenica premijera Kosova, Emilija Redžepi, takođe se obratila prisutnima, istakavši važnost borbe protiv diskriminacije, osudu govora mržnje i podsticanje razvoja harmoničnog društva.

Zamenica premijera Redžepi izrazila je zabrinutost zbog predrasuda prema različitim etničkim grupama na Kosovu i istakla potrebu za suzbijanjem tih predrasuda kroz institucionalne napore, uključujući mogućnost uvođenja strožih kazni za one koji se bave diskriminatornim ponašanjem.

Konferencija je organizovana u okviru projekta "Promovisanje ljudskih prava i principa nediskriminacije na lokalnom nivou" koji sprovodi NVO ACDC, a podržava Kancelarija Saveta Evrope u Prištini.