15.06.2024. » 17:06 | ACDC


Konferencija o stanju pravosuđa na severu Kosova



Priština, 14. jun 2024. - Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) organizovao je konferenciju 14. juna u hotelu Sirius u Prištini kako bi istražio trenutno stanje pravosuđa na severu Kosova.

konferencija-o-stanju-pravosuda-na-severu-kosova
FOTO: ACDC

Priština, 14. jun 2024. - Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) organizovao je konferenciju 14. juna u hotelu Sirius u Prištini kako bi istražio trenutno stanje pravosuđa na severu Kosova. Događaju su prisustvovali gospođa Melihate Rama, šefica Odeljenja za kontinuiranu obuku u Kosovskoj akademiji pravde, gospodin Valon Totaj, predsednik Apelacionog suda, i gospodin Dušan Radaković, izvršni direktor NVO ACDC, koji su razgovarali o izazovima i dešavanjima nakon povlačenja kosovskih Srba iz svih pravosudnih institucija na severu.

Dušan Radaković, izvršni direktor ACDC-a, otvorio je konferenciju predstavljajući rezultate nedavnog istraživanja o funkcionisanju pravosuđa i advokatske profesije na severu Kosova. On je pružio sveobuhvatan sažetak stanja pravosuđa i advokatske prakse, ističući ključna pitanja koja su zanemarena. Radaković je takođe predstavio nekoliko preporuka za rešavanje ovih izazova i unapređenje efikasnosti pravosuđa u regionu.

Melihate Rama, iz Kosovske akademije pravde, govorila je o ulozi akademije i njenim programima obuke. Ona je istakla nezavisnost akademije i detaljno opisala tri programa obuke koje nude: početna obuka za novoimenovane sudije i tužioce, kontinuirana obuka za sudije i tužioce koji su trenutno na dužnosti, i obuka za druge državne službenike.

Rama je istakla da se svi obrazovni materijali pripremaju na albanskom i srpskom jeziku.

"U svim obukama akademije, sudije iz nevećinskih zajednica uvek su uključene. Svi materijali se pripremaju na oba jezika, i svaki sudija dobija sertifikat na albanskom i srpskom jeziku," dodala je.

Takođe je pomenula da akademija sarađuje sa različitim partnerima, uključujući Američku ambasadu i Kancelariju Evropske unije, kako bi osigurala visokokvalitetnu obuku koju vode iskusni sudije i tužioci.

Valon Totaj, predsednik Apelacionog suda, govorio je o uticaju povlačenja pravosudnog osoblja iz severnih opština. Objasnio je da su ostavke značajno otežale funkcionisanje institucija i dostavu pravde građanima.

"Ulažemo napore da rasporedimo predmete širom teritorije Kosova, uključujući i Apelacioni sud. Imamo dva prevodioca, ali su nedovoljni; preopterećeni smo predmetima. Postoji trend predmeta koji proizilaze iz kolektivnih ugovora, i pošto ih poslodavac nije rešio, svi su usmereni ka sudiji, što nam je prouzrokovalo poteškoće," naglasio je.

Konferencija je istakla važnost nastavka napora za unapređenje pravosuđa na severu Kosova uprkos značajnim izazovima.

Događaj je podržan od strane UNMIK-a.