27.06.2023. » 19:30 | ACDC


Konferencija o unapređenju položaja trudnica i mladih majki



Konferencija o unapređenju položaja trudnica i mladih majki održana je danas u EU House u Severnoj Mitrovici.

konferencija-o-unapredenju-polozaja-trudnica-i-mladih-majki
FOTO: ACDC

Konferencija o unapređenju položaja trudnica i mladih majki održana je danas u EU House u Severnoj Mitrovici. Panelisti su bili Gordana Đorđić, predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija", i Ines Aljović Mihajlović, programska službenica u ACDC-u. Događaj je moderirala Ivana Vanovac.

Tokom konferencije, Ines Aljović Mihajlović je predstavila istraživanje koje je sprovela NVO ACDC, a koje se fokusiralo na izazove sa kojima se suočavaju trudnice i mlade majke na tržištu rada, sa ciljem da se naglasi važnost nediskriminacije u zakonu o radu. 

Predsednica udruženja poslovnih žena "Avenija", Gordana Đorđić je skrenula pažnju na uticaj trenutne nestabilne političke situacije i izjavila da je vladavina prava preduslov za poštovanje prava trudnica i mladih majki na radnom mestu.

Panelisti su takodje diskutovali o ključnim temama kao što su fleksibilnost radnog mesta, bezbednosne mere i održiva rešenja usmerena na uklanjanje prepreka s kojima se suočavaju mlade majke i trudnice na svojim radnim mestima.

Konferencija je organizovana u okviru projekta "Zalaganje za bolji položaj trudnica i mladih majki", koji sprovodi NVO ACDC. Projekat je imao za cilj pružanje podrške ženama na Kosovu putem podizanja svesti o važnosti nediskriminacije u oblasti zakonodavstva o radu, kao i identifikaciju stavova građana, ali pre svega žena, o pravima i obavezama zaposlenih.

Grant je finansiran od strane Evropske unije na Kosovu, u okviru projekta "Zaštita i promocija radnih prava ugroženih grupa na tržištu rada", koji sprovodi Centar za obuku i resurse za zagovaranje - ATRC u partnerstvu sa BIRN Kosovo.