23.11.2017. » 15:25 | ACDC


KONKURS - Tri najbolje novinarske priče o pravima manjinskih zajednica, pravima žena



Balkanska mreža istražvačkog novinarstva, BIRN Kosovo, u saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC), ima zadovoljstvo da objavi konkurs za tri najbolje novinarske priče emitovane u televizijskim i štampanim medijima ili objavljene online, a koje se odnose na zloupotrebu prava manjinskih zajednica, kršenje prava žena.

konkurs-tri-najbolje-novinarske-price-o-pravima-manjinskih-zajednica-pravima-zena
FOTO: ACDC

Tri najbolje novinarske priče o pravima manjinskih zajednica, pravima žena.

 

Balkanska mreža istraživačkog novinarstva, BIRN Kosovo, u saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC), ima zadovoljstvo da  objavi konkurs za tri najbolje novinarske priče emitovane u televizijskim i štampanim medijima ili objavljene online, a koje se odnose na zloupotrebu prava manjinskih zajednica, kršenje prava žena.

*Dostavljene priče moraju biti objavljene, odštampane ili emitovane u medijima na Kosovu u periodu od 1. oktobra 2016. do 30. novembra 2017. godine.

Kroz ovu inicijativu, BIRN i ACDC, u okviru projekta “OmbudsWatch – Promovisanje uloge Ombudsmana na Kosovu”, podržani od strane Ambasade Holandije na Kosovu, veruju da nagrađivanje novinara nagradama za uspešno i objektivno pokrivanje tema našeg interesovanja, dodatno doprinosi u pogledu šire mobilizacije u budućem periodu. Istovremeno, ova inicijativa će postaviti novi standard za medijsko izveštavanje i pokrivanje pitanja ljudskih prava, a posebno rada Ombudsmana.

 

 

 

 

        Priče će se vrednovati na osnovu sledećih kriterijuma:

 

·        Stil i veština pisanja i vizuelne prezentacije;  

·        Vrednost pisanja i uticaj na čitaoce uopšte;

·        Adresiranje prava manjinskih zajednica, prava žena

·        Stepen truda i logistički izazovi;  

·        Sveobuhvatnost članka;

·        Raspoloživi resursi i sredstva koja su se koristila pri prikupljanju informacija;

·        Duboko odražavanje trenutne situacije na Kosovu u vezi sa datim marginalizovanim zajednicama;

·        Uticaj priče na javnost u periodu nakon objavljivanja.

 

Pored gore navedenih kriterijuma, za novinarske priče koje su emitovane u televizijskim medijima biće uzeti u obzir i sledeći kriterijumi:

·        Vizualna/tehnička realizacija priče;

·        Kvalitet slike i zvuka;  

·        Kvalitet video i audio snimka.

 

 

Sve prijave za Nagradu za ljudska prava u okviru projekta "OmbudsWatch - Promovisanje uloge Ombudsmana na Kosovu“, podržanog od strane Ambasade Holandije na Kosovu i implementiranog od strane BIRN-a i ACDC-a, moraju se dostaviti do 6. decembra 2017. godine, na sledeću e-mail adresu: vesadinarama@jetanekosove.com

* Nepotpune prijave, ili prijave koje su primljene nakon isteka određenog roka neće biti uzete u razmatranje.

Sva pitanja koja se odnose na Nagradu za ljudska prava mogu se uputiti na gore navedenu e-mail adresu.

Rodna ravnoteža će biti uzeta u obzir tokom procesa izbora. Snažno se ohrabruje podnošenje prijave od strane kvalifikovanih kandidata - žena i muškaraca svih verskih, etničkih i društvenih pripadnosti. 

Dodeljene novinarske nagrade će biti praćene novčanom stimulacijom (prva nagrada 800 evra, druga nagrada 600 evra i treća nagrada 400 evra).

Nagrade će biti dodeljene 10. decembra 2017. godine, na dan kada se obeležava i Međunarodni dan ljudskih prava.  


Primljene prijave će ocenjivati stručni žiri, sastavljen od 5 članova, od kojih će tri člana biti novinari / urednici koji rade u oblasti političkih / ekonomskih  / socijalnih pitanja, jedan član iz Udruženja novinara na Kosovu, jedan poznati aktivista za ljudska prava, kao i jedan predstavnik iz institucije Ombusmana. 

Konkurs u elektronskoj formi možete naći na sledećem linku:

http://acdc-kosovo.org/documents/Konkurs%20za%20novinare%20BIRN-ACDC.docx