21.03.2016. » 11:44 | ACDC


Konkurs za izbor 15 kandidata sa severa Kosova za poslove posrednika



POSTANITE DEO POSREDNIŠTVA NA KOSOVU, a posebno ohrabrujemo žene i pripadnike svih zajednica koji žive na teritoriji opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica da se prijave na ovaj konkurs.

konkurs_za_izbor_15_kandidata_sa_severa_kosova_za_poslove_posrednika
FOTO: ACDC

Shodno evropskim standardima i praksi, nemačka organizacija CSSP Berlinski centar za integrativno posredovanje i Centar za medijaciju Mitrovica, uz finansijsku podršku ambasada Kraljevine Norveške i Švajcarske ambasadama Kraljevine Norveške i Švajcarske na Kosovu, u bliskoj saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC) i Organizacijom za izgradnju zajednice u Mitrovici (CBM), objavljuje sledeći:

KONKURS

Za izbor 15 kandidata sa severa Kosova za poslove posrednika, koji će biti odabrani da pohađaju kurs za posredovanje.

CSSP Berlinski centar za integrativno posredovanje registrovan je kao neprofitno udruženje sa sedištem u Berlinu, Nemačka. Ovo udruženje osnovano je kako bi se iskoristilo znanje koje je tokom deset godina rada na mestu međunarodnog posrednika u Bosni i Hercegovini (MPBH) u periodu od 1995. do 2004. godine stekao prof. dr KristijanŠvarc-Šiling. Ovaj projekat pokrenut je rezolucijom nemačkog Parlamenta u svojstvu projekta zasnovanog na iskustvima posrednika.  

Ova organizacija do sada je obučila nekoliko stotina posrednika širom sveta.

Šta je posredovanje (medijacija)?

Mnogi sporovi mogu biti rešeni posredovanjem, jednim dobrovoljnim i poverljivim procesom rešavanja sporova, u kojem neutralno treće lice (posrednik) pomaže strankama u sporu da postignu dogovor na obostrano zadovoljstvo.  Uloga posrednika jeste da olakša komunikaciju među strankama u sporu tako što ih vodi kroz proces jednom strukturiranom diskusijom. Posrednik pomaže strankama da postignu dogovor, ali ne donosi odluku u njihovo ime. Posredništvo nije zamena za sudski postupak, ali jeste jedan alternativni metod za rešavanje određenih vrsta sporova.

Zainteresovani kandidati mogu dostaviti fotokopije fakultetske diplome, radnu biografiju i motivaciono pismo lično u prostorijama Centra za medijaciju u Mitrovici, kancelarija na severu, u ul. Čika Jovina bb, ili putem elektronske pošte na sledeće adrese: info@cssp-mediation.org, jbozovic@cssp-mediation.org i bismaili@cssp-mediation.org

Više informacija o procesu za podnošenje prijava i samom projektu zainteresovani kandidati mogu naći na: www.cssp-mediation.org, www.mediation-mitrovica.org , www.acdc-kosovo.org i www.cbmitrovica.org

Po uspešno završenom programu kursa za posredovanje, učesnicima će biti uručene diplome. Diploma je u skladu sa regionalnim i evropskim standardima. Ukoliko se ispune svi potrebni uslovi, kandidati koji uspešno završe obuku dobiće licencu koju izdaje Ministarstvo pravde Kosova.

Poziv je otvoren od 21. marta do 4. aprila 2016, u 16,00 časova.

POSTANITE DEO POSREDNIŠTVA NA KOSOVU, a posebno ohrabrujemo žene i pripadnike svih zajednica koji žive na teritoriji opština Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica da se prijave na ovaj konkurs.

Za detaljnije informacije, obratite nam se na brojeve telefona +381 (0) 65 5297 497, +377 (0) 44 547 705, i +377 (0) 44 964 579.

 

Kriterijumi i proces odabira

 

Odabir će se vršiti na osnovu konkurentnosti, imajući u vidu raznovrsnost profila grupe posrednika koji će pravilno odslikavati sastav stanovništva na severu Kosova, uključujući relevantne faktore poput pola, godina starosti i etničke pripadnosti kandidata. CSSP će obaviti preliminarni odabir i pripremiti najuži izbor kandidata. Odabrani kandidati biće obavešteni o rezultatima posle obavljanja razgovora sa njima.

Kurs počinje 18. aprila i trajaće do 23. aprila 2016, a obuhvatiće teoriju posredništva, opšte kvalifikacije za posrednike, pravne okvire o posredništvu, kao i moralni kodeks posrednika. Od kandidata se očekuje da uzmu aktivno učešće u toku ukupnog trajanja ovog kursa. Kurs je besplatan, osim putnih troškova za koje se očekuje da učesnici snose sami, ukoliko se ukaže potreba za time.

Ukupno trajanje kursa je dvanaest i po (12,5) dana i sprovodi se u tri dela u periodu od dva do tri meseca. Osnovni i napredni kurs traju po pet (5) dana u nizu, a kurs za obnavljanje gradiva traje dva i po (2,5) dana. Kurs će se održati tokom radne nedelje i vikendima. Od učesnika se zahteva puno prisustvo.