10.09.2018. » 10:00 | ACDC


Konkurs za tri najbolja novinarska dela



Balkanska mreža istraživačkog novinarstva, BIRN Kosovo, u saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture, ACDC, sa zadovoljstvom objavljuje Konkurs za tri najbolja novinarska dela na TV-u, u štampanim i on-line medijima kojima se naglašavaju zloupotrebe prava manjinskih zajednica, prava žena i prava LGBT osoba.

konkurs_za_tri_najbolja_novinarska_dela
FOTO: ACDC

Balkanska mreža istraživačkog novinarstva, BIRN Kosovo, u saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture, ACDC, sa zadovoljstvom objavljuje Konkurs za tri najbolja novinarska dela na  TV-u, u štampanim i on-line medijima kojima se naglašavaju zloupotrebe prava manjinskih zajednica, prava žena i prava LGBT osoba.

* Prijavljeni radovi treba da su objavljeni, emitovani ili pušteni u etar u kosovskim medijima u periodu od 1. novembra 2017. do 30. avgusta 2018.

Ovom inicijativom BIRN i ACDC, u okviru projekta “OmbudsNadzor – Promovisanje uloge Ombudsmana na Kosovu”, uz podršku Ambasade Holandije na Kosovu, veruju da će novinari nagrađeni za njihovo uspešno pokrivanje tema od interesa poboljšati dalju mobilizaciju i angažovanje na ovim pitanjima u budućnosti. Ova inicijativa je sredstvo za povećanje značaja u pokrivanju pitanja ljudskih prava i rada Ombudsmana, postavljajući novi standard za medijsko izveštavanje.

Priče će se ocenjivati na osnovu sledećih kriterijuma:

  • Stil pisanja i veštine pisanja;
  • Vrednost priče i njen uticaj na publiku;
  • Obrada prava manjinskih zajednica, prava žena i prava LGBT na jedinstven način;
  • Stepen logističkih izazova;
  • Inkluzivnost priče;
  • Raspoloživi izvori koji su korišćeni pri prikupljanju informacija;
  • Detaljno odražavanje trenutnih okolnosti na Kosovu u odnosu na date marginalizovane zajednice;
  • Uticaj koji je zabeležen na kraju nakon objavljivanja.

Pored osnovnih kriterijuma, za podnete TV proizvode će se uzimati u obzir sledeće:

  • Kvalitet slike i zvuka;
  • Kvalitet videa i zvuka;
  • Tehnička realizacija priče.

Sve prijave za nagradu za ljudska prava, u okviru projekta “OmbudsNadzor – Promovisanje uloge Ombudsmana na Kosovu”, koju podržava Ambasada Holandije na Kosovu, a koju sprovode BIRN Kosovo i ACDC, moraju biti primljene do 23. septembra 2018. do 00.00 č. na sledećoj e-mail adresi: diellza.salihu@birn.eu.com

* Nepotpune prijave ili prijave primljene nakon roka neće biti uzete u obzir.

Sva pitanja koja se odnose na Nagradu za ljudska prava mogu se uputiti na gore pomenutu e-mail adresu.

Snažno se ohrabruju prijave kvalifikovanih kandidata žena i muškaraca iz svih verskih, etničkih i socijalnih sredina. Rodni balans će biti uzet u obzir tokom izbornog procesa.

Novinarska nagrada će biti propraćena novčanim stimulansom (1. nagrada 800 evra, 2. nagrada 600 evra i 3. nagrada 400 evra) za svaku od tri pobedničke priče.

Nagrade biće predate prve nedelje oktobra 2018.

Primljene prijave će ocenjivati stručni žiri sastavljen od 3 člana, od kojih će biti jedan novinar/urednik, jedan aktivista za ljudska prava, kao i jedan predstavnik Ombudsmana.