28.02.2018. » 17:24 | ACDC


KOSSEV - Dušan Radaković "Intergrisano sudstvo na Severu se suočava sa mnogim problemima"



Da li se briselski sporazumi u potpunosti na terenu sprovode ili ne? Kako (ne)sprovođenje utiče na život građana? Kakve su preporuke za ubuduće? - na ova pitanja danas su u Centru građanske energije, u Severnoj Mitrovici, između ostalog, odgovarali predstavnici nevladinih organizacija koji su sprovodili projekte u vezi sa briselskim sporazumima. U panelu "O Briselskom sporazumu i njegovoj implementaciji" govorili su Sanja Sovrlić (Radio Mir), Bojan Teofilović (Centar za mir i toleranciju), Jovana Jakovljević (Institut za teritorijalni i ekonomski razvoj) i Dušan Radaković (Centar za zastupanje demokratske kulture). Sprovodene projekte finansirala je Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS).

kossev-dusan-radakovic-intergrisano-sudstvo-na-severu-se-suocava-sa-mnogim-problemima
FOTO: ACDC

Dušan Radaković iz ACDC-a je kazao da je sporazum o pravosuđu "žila kucavica" Briselskog sporazuma.

"Naravno, svi će da kažu ZSO, ja je lično još ne vidim. Kada budem video nešto opipljivo, mogu da kažem. U ovom trenutku za sve nas koji živimo na Severu, ali i za one na jugu - stub, budućnost i perspektiva svih ostalih sporazuma je kvalitetna, funkcionalna vladavina prava," kazao je Radaković čija se NVO već šest godina bavi vladavinom prava.

Istakao je i da se intergrisano sudstvo na Severu suočava sa mnogim problemima, između ostalog i sa jezičkom barijerom, dodajući da je svega pet prevodioca angažovano u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici, uključujući i ogranke u ostalim opštinama na Severu, kao i odeljenje apelacije.

 

Celokupnu vest možete pronaći na sledećem linku:

http://kossev.info/strana/arhiva/nvo___brisel/14927