13.01.2022. » 11:47 | ACDC


M4Y - Састанак са градоначелницом РанилугаУ оквиру пројекта „Општина за младе (М4Y)“ Центар за заступање демократске културе је одржао састанак са градоначелницом општине Ранилуг госпођом Катарином Ристић Илић.

m4y-sastanak-sa-gradonacelnicom-raniluga
FOTO: ACDC

У оквиру пројекта „Општина за младе (М4Y)“ Центар за заступање демократске културе је одржао састанак са градоначелницом општине Ранилуг госпођом Катарином Ристић Илић.

Пројектни тим је искористио прилику да градоначелницу упозна са сврхом и циљевима пројекта као и да обезбеди сарадњу општине за имплементацију пројекта.

Госпођа Катарина Ристић Илић је потврдила подршку општине пројекту „Општина за младе (М4Y)“, истакла је да је један од главних циљева општине у будућем периоду борба да се млади људи оснаже и задрже, стим у вези овај пројекат се у потпуности слаже са зацртаним циљевима и општина Ранилуг ће пружити сву могућу подршку пројекту. Пројекат, такође, има за циљ да унапреди сарадњу и поверење између омладине и локалних самоуправа подстичући општине да одговоре на потребе младих кроз прецизно циљане услуге које су засноване на потражњи али и институционализовање ангажмана младих у локалном развоју.

Главни циљ пројекат „Општине за младе (М4Y)“ је да оснажи младе да у потпуности учествују у планирању и спровођењу локалних друштвено-економских активности. Пројекат комбинује иновативне приступе за развој заједнице, ангажовању грађана, друштвеној одговорности и развоју вештина како би се прошириле могућности младих из маргинализованих група за учешће у грађанским активностима као и да утичу на позитивне промене у њиховим заједницама, и усмерен је на омладину са ниским приходима, приградску и руралну омладину (старости 15-24 године) у 10 општина: Качаник, Урошевац, Елез Хан, Јуник, Ораховац, Глоговац, Звечан, Ранилуг, Србица и Вучитрн

Кроз различите активности изградње вештина, волонтирања и обуке, пројекат ће младима пружити неопходне вештине да ефикасно осмисле и имплеменрају пројекте за развој заједнице које ће водити млади. Најмање 3.000 младих имаће користи од обуке о организационим и комуникацијским вештинама (фокусирање на лидерство, креавност, комуникацију и тимски рад), обуке за развој пројеката (фокусирање на мобилизацију заједнице, припрему подпројеката, управљање и имплементацију) и обуке за праћење учешћа. Кроз ове обуке, пројекат настоји да младима пружи не само организационе и комуникацијске, техничке, већ ́и суштинске вештине које ће потенцијални послодавци посебно вредновати.