24.01.2022. » 18:38 | ACDC


M4Y - Састанак са градоначелником Фадиљом Нуром



У оквиру пројекта „Општина за младе (М4Y)“, Центар за заступање демократске културе је одржао састанак са градоначелнком општине Србица, господином Фадиљом Нуром.

m4y-sastanak-sa-gradonacelnikom-fadilom-nurom
FOTO: ACDC

У оквиру пројекта „Општина за младе (М4Y)“ Центар за заступање демократске културе је одржао састанак са градоначелнком општине Србица, господином Фадиљом Нуром.

Пројектни тим је искористио прилику да градоначелника упозна са сврхом и циљевима пројекта као и да обезбеди сарадњу општине за имплементацију пројекта. У овој општини специфично су циљани млади из предходно одређених насеља на које ће се активности пројекта фокусирати.

Господин Нура је изразио спремност и отвореност општине ка оваквом пројекту, изразио је задовољство да је његова општина укључена у овакав пројекат. Посебно је истакао да у овакву врсту пројекта, који наступају иновативно и подржавају младе људе, треба активно укључити и делове општине који имају припаднике невећинских заједница и у ту сврху изнео поједине предлоге. Један од циљева М4Y пројекта је да унапреди сарадњу и поверење између омладине и локалних самоуправа подстичући општине да одговоре на потребе младих кроз прецизно циљане услуге које су засноване на потражњи али и институционализовање ангажмана младих у локалном развоју.

Главни циљ пројекта „Општине за младе (М4Y)“ је да оснажи младе да у потпуности учествују у планирању и спровођењу локалних друштвено-економских активности. Пројекат комбинује иновативне приступе за развој заједнице, ангажовању грађана, друштвеној одговорности и развоју вештина како би се прошириле могућности младих из маргинализованих група за учешће у грађанским активностима као и да утичу на позитивне промене у њиховим заједницама, и усмерен је на омладину са ниским приходима, приградску и руралну омладину (старости 15-24 године) у 10 општина: Качаник, Урошевац, Елез Хан, Јуник, Ораховац, Глоговац, Звечан, Ранилуг, Србица и Вучитрн

Кроз различите активности изградње вештина, волонтирања и обуке, пројекат ће младима пружити неопходне вештине да ефикасно осмисле и имплеменрају пројекте за развој заједнице које ће водити млади. Најмање 3.000 младих имаће користи од обуке о организационим и комуникацијским вештинама (фокусирање на лидерство, креавност, комуникацију и тимски рад), обуке за развој пројеката (фокусирање на мобилизацију заједнице, припрему подпројеката, управљање и имплементацију) и обуке за праћење учешћа. Кроз ове обуке, пројекат настоји да младима пружи не само организационе и комуникацијске, техничке, већ ́и суштинске вештине које ће потенцијални послодавци посебно вредновати.