18.12.2022. » 01:49 | ACDC


Međunarodni dan migranata



Povodom Međunarodnog dana migranata koji se svake godine obeležava 18. decembra, želeli bi da naglasimo da su izbeglice i migranti jedna od društvenih grupa koja je u praksi najčešće izopštena iz sistema zaštite ljudskih prava.

medunarodni-dan-migranata
FOTO: ACDC

Povodom Međunarodnog dana migranata koji se svake godine obeležava 18. decembra, želeli bi da naglasimo da su izbeglice i migranti jedna od društvenih grupa koja je u praksi najčešće izopštena iz sistema zaštite ljudskih prava, dok im je pristup pravdi i različitim mehanizmima zaštite u velikom broju slučajeva praktično nedostupan. U najtežem položaju jesu deca izbeglice i migranti bez pratnje roditelja ili staratelja.

Siromaštvo, nasilje, oružani sukobi i progoni ali i režimi koji ne prepoznaju osnove poštovanja ljudskih prava, samo su neki od generatora dubokih nejednakosti koje posledično dovode do velikih seoba i iseljavanja. Prilikom migracija hiljade izbeglica i migranata umire ili postaje žrtva ekstremnog kršenja ljudskih prava. Dakle, nepoštovanjem osnovnih ljudskih sloboda veliki broj migranata, koji u očaju napuštaju zemlje porekla, ne gube  samo dom, nego i ljudsko dostojanstvo, čak vrlo često i goli život.

Solidarnost je naša odgovornost, tretirajmo ljude kao ljude!