03.12.2018. » 15:40 | ACDC


NVO na Kosovu: Ukinuti taksu i sprečiti eskalaciju humanitarne i bezbednosne krize



Nevladine organizacije na Kosovu uputile su danas otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice, u kome se izražava ozbiljna zabrinutost u vezi kršenja ljudskih prava srpske manjine na Kosovu.

nvo-na-kosovu-ukinuti-taksu-i-spreciti-eskalaciju-humanitarne-i-bezbednosne-krize
FOTO: Radio Kontakt Plus

Nevladine organizacije na Kosovu uputile su danas otvoreno pismo predstavnicima međunarodne zajednice, u kome se izražava ozbiljna zabrinutost u vezi kršenja ljudskih prava srpske manjine na Kosovu.

 

nvo-na-kosovu-ukinuti-taksu-i-spreciti-eskalaciju-humanitarne-i-bezbednosne-krize

Foto: Radio Kontakt Plus

Nedavna odluka kosovske vlade da uvede 100% poreza na uvezenu robu iz Srbije i BiH ima ogroman negativan uticaj na srpsku zajednicu na Kosovu, ističe se u protestnom pismu nevladinih organizacija na Kosovu.

“Naglašavamo da kršenja ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava imaju društvene posledice i neretko su ključni faktor u eskalaciji nasilja, socijalnih nemira i konflikata. Bitno je da se prepozna da odluka kosovske vlade doprinosi postojećim tenzijama i mogućoj eskalaciji sukoba na Kosovu. Neophodno je da se ukine odluka o 100% povećanju carina i da se obe strane vrate pregovorima kako bi se sprečila potencijalna eskalacija humanitarne i bezbednosne krize” - ističe se u pismu.

Ističe se da su Srbi lišeni mnogih osnovnih nutritivnih namirnica, kao i adekvatnih medicinskih usluga i neophodnih lekova, a kako se kriza kontinuirano pogoršava, žene, deca, starci i bolesnici su najvise ugroženi.

Nevladine organizacije u pismu navode da jučerašnja odluka o zabrani ulaska na Kosovo Uniji žena sa Vračara, koje su imale za cilj da distribuiraju humanitarnu pomoć ženama i bebama, predstavlja zloupotrebu moći od strane kosovske vlade sa namerom da diskriminiše srpsku zajednicu kako bi ostvarila političke ciljeve.

Udruženje žena sa Vračara organizovalo je posetu severu Kosova, nameravajuci da uruči pelene, kreme za porodilje i njihove bebe, kao i bebi odeću.

Kosovska carina je obrazložila svoju odluku proglašavajući Uniju žena sa Vračara kao "unutrašnju pretnju bezbednost Kosova", dodaje se.

Na osnovu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog sporazuma o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvencije o eliminaciji diskriminacije protiv žena, kao i Agende za žene, mir i sigurnost, nevladine organizacije pozivaju međunarodnu zajednicu da preduzme adekvatne mere u cilju sprečavanja daljeg kršenje ljudskih prava i korišćenja ugroženih grupa u političke svrhe.

Nevladine organizacije koje potpisuju ovo pismo: NVO Zensko pravo - Severna Mitrovica, NVO Omladinski edukativni klub Sinergija - Severna Mitrovica, NVO Santa Marija - Zvečan, NVO Poslovni centar - Zvečan, NVO Centar za baznu rehabilitaciju - Severna Mitrovica, NVO Centar za orijentaciju drustva (COD Kosovo) - Severna Mitrovica, NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) - Severna Mitrovica, NVO Humani centar Mitrovica - Severna Mitrovica, NVO Centar za mir i toleranciju (CPT) - Gračanica, NVO Pronadjimo sebi put - Leposavić, NVO Svet anđela - Severna Mitrovica, NVO Kolo srpskih sestara - Zubin Potok, NVO Savez udruženja zena - Gračanica, NVO Unija poslodavaca Kosova - Gračanica, NVO Omladina Jazas - Severna Mitrovica, NVO Kosovski Razvojni Centar (KRC) - Zubin Potok, NVO Meridijan - Zubin Potok.