02.07.2015. » 21:54 | ACDC


Održana panel diskusija na temu "Priznavanje diploma"



Iako je sporazum o priznavanju diploma postignut još novembra 2011. u okviru dijaloga Beograda i Prištine i dalje ima dosta nejasnoća o ovom pitanju, a najbitnije je napraviti razliku između nostrifikacija diploma i priznavanja diploma pošto su to dva potpuno različita termina...

odrzana-panel-diskusija-na-temu-priznavanje-diploma
FOTO: ACDC

Iako je sporazum o priznavanju diploma postignut  još novembra 2011. u okviru dijaloga Beograda i Prištine i dalje ima dosta nejasnoća o ovom pitanju, a najbitnije je napraviti razliku između  nostrifikacija diploma i priznavanja diploma pošto su to dva potpuno različita termina, rečeno je na današnjoj debati “ Priznavanje diploma”, koju je organizovala nevladina organizacija “Centar za zastupanje demokratske kulture”- ACDC.

Predstavnik Kancelarije za pitanja zajednica Alister  Livingston  rekao je da se nada da će kabinet kosovskog premijera nastaviti da radi na tome da se diplome sa Univerziteta u Mitrovici priznaju, kao i da je ovo odvojen  proces od procesa nostrifikacije diploma i sastoji se od  dve faze koje se razvijaju  od leta prošle godine.

Prema njegovim rečima  prva faza je priznavanje diploma dobijenih na Univerzitetu u Mitrovici i to će biti jednostrana akcija koju će preduzeti kosovska vlada, a druga faza biće više politička i ticaće se pitanja kako je Univerzitet u Mitrovici povezan sa obrazovnim sistemom Kosova.

On smatra da Univerzitet ne može da rešava ovo pitanje direktno sa Vladom u Prištini,ali mora sa ovim problemom da se suoči uz pomoć neke treće strane. Livingston je najavio osnivanje Ekspertskog odbora, ali i formiranje kancelarija u Gračanici i Mitrovici koje će se baviti pitanjem priznavanja diploma.

“U Prištini će biti osnovan Ekspertski odbor,  koji će se baviti ovim pitanjima i njega će sačinjavati stručnjaci iz relevantnih institucija, nadamo se i predstavnici Univerziteta u Mitrovici i predstavnici Saveta Evrope, koji će svi zajedno davati svoje stručno mišljenje o priznavanju diploma. Nadamo se da ćemo formirati dve kancelarije jednu u Gračanici, drugu u Mitrovici, a svaki pojedinac koji je završio na Univerzitetu u Mitrovici, a želi da konkuriše na nekom radnom mestu  u javnom kosovskom sektoru, će podnositi svoje diplome u jednoj od te dve kancelarije. Diploma će zatim doći do Ekspertskog odbora, Univerzitet u Mitrovici će izdati potvrdu da je diploma validna, a nakon toga će Ekspertski odbor dati svoj zadnji sud, tj. sertifikovati ove diplome kao validne i izjednačene na svim nivoima na Kosovu. To će omogućiti svakom pojedincu da se prijavi za bilo koji posao u okviru javnih institucija Kosova. Tokom narednih, tri do šest meseci ovaj Ekspertski odbor će utvrditi model na kojem će se ovaj proces bazirati”, istakao je Livingston.   

Piter Troč iz nevladine organizacije ECMI kaže da će za priznavanje diploma biti neophodan individualni zahtev studenta, kao i da se nada da će premijer Kosova Isa Mustafa  u sredu  odobriti ovaj mehanizam, a potom će se definisati detalji, kao npr. za koje institucije će važiti potvrde diploma.

“Diploma neće sama po sebi biti sertifikovana, bez ove dodatne potvrde. Svaki student ako hoće da njegova ili njena diploma bude priznata, moraće u Gračanici ili Mitrovici da zahteva potvrdu za svoju diplomu. Ta potvrda diplome će važiti samo za javne institucije na Kosovu. Nadamo se da će premijer Kosova Isa Mustafa  u sredu  odobriti ovaj mehanizam, a potom će se definisati detalji, kao npr. za koje institucije će važiti potvrde diploma. Nadamo se da će ovaj mehanizam biti što širi ”, kazao je Troč.

 

 Na današnjoj panel diskusiji osim predstavnika Kancelarije za pitanja zajednica učestvovali su predstavnici organizacija  SPARK i ECMI, a diskusiji su prisustvovali i brojni studenti  Univerziteta  u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Iako  su bili pozvani, Predstavnici Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici  nisu se odazvali pozivu za učešće na današnjoj panel diskusiji.