08.10.2024. » 12:30 | ACDC


Omladinski kamp u Peći uspešno podstakao međukulturne veze i saradnju



U Hotelu Magra Austria u Peći uspešno je završen trodnevni omladinski kamp koji je imao za cilj da podstakne razumevanje i saradnju među mladim ljudima iz različitih zajednica.

omladinski-kamp-u-peci-uspesno-podstakao-medukulturne-veze-i-saradnju
FOTO: ACDC

Održan od 4. do 6. oktobra 2024. godine, kamp je okupio mlade uzrasta od 13 do 18 godina iz različitih sredina, pružajući im jedinstvenu priliku da nauče albanski i srpski jezik, unaprede svoje jezičke veštine i izgrade trajne odnose.

Kamp je bio osmišljen da promoviše uzajamno učenje, kulturno razumevanje i timski rad, a obuhvatao je niz interaktivnih radionica, grupnih diskusija i različitih aktivnosti. Događaj je započet interaktivnim jezičkim sesijama koristeći VOCUP metodologiju, što je olakšalo efikasnu komunikaciju i kulturnu razmenu.

Tokom kampa, mladi su učestvovali u aktivnostima u timu koje su podsticale saradnju i jačale njihove veze. Takođe, poseta Pećkoj Patrijaršiji, jednom od najznačajnijih srpskih pravoslavnih manastira, omogućila je učesnicima da se upoznaju s bogatom istorijom i kulturnim nasleđem.

Večeri su bile ispunjene zabavnim društvenim igrama koje su podsticale strateško razmišljanje i timski rad, pružajući prilike učesnicima da se zbliže i razviju prijateljstva.

Ovaj događaj predstavlja prvi u nizu kampova planiranih na različitim lokacijama širom Kosova u narednim mesecima, dok nastavljamo da promovišemo veze i uzajamno razumevanje među mladima.

Kampovi su deo projekta „Mladi osnaženi kroz inkluzivne škole i društva (YESS)“, koji finansira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara UN i sprovode UNICEF i IOM.