17.05.2018. » 10:52 | ACDC


Omladinski forum kreira Akcioni plan za mlade na severu Kosova



Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, danas je okupila predstavnike Lokalnog saveta omladinskog delovanja, nevladine organizacije koje se bave pitanjima mladih, predstavnike institucija i mlade ljude, kako bi napravili prve korake za kreiranje Lokalnog akcionog plana za mlade za sve četiri opštine na severu Kosova.

omladinski_forum_kreira_akcioni_plan_za_mlade_na_severu_kosova
FOTO: Radio Kontakt Plus

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, danas je okupila predstavnike Lokalnog saveta omladinskog delovanja, nevladine organizacije koje se bave pitanjima mladih, predstavnike institucija i mlade ljude, kako bi napravili prve korake za kreiranje Lokalnog akcionog plana za mlade za sve četiri opštine na severu Kosova.

 

omladinski-forum-kreira-akcioni-plan-za-mlade-na-severu-kosova

Foto: Radio Kontakt plus

Današnje okupljanje ima za cilj mapiranje problema sa kojima se mladi suočavaju u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću.

Direktor NVO ACDC, Dušan Radaković kaže da su Omladinski saveti krovna organizacija za mapiranje i rešavanje problema mladih. 

"Omladinski saveti koji su krovna organizacija mladih u gradu treba još više da rade i još bolje i još jače da rade na problemima mladih. Angažovali smo trenera iz centralnog Kosova koji će pomoći mladima da naprave kvalitetan Lokalni strateški akcioni plan za mlade. Koji će pomoći pre svega mladima i pomoći opštinama u rešavanju problema koji imaju mladi i naravno, uspostavljanju još bolje saradnje između Omladinskih saveta i opština na severu," - kaže Radaković.

Predstavnik USAID-a, Nenad Maksimovć ističe da mu je neizmerno drago što se ovaj projekat nastavio i što će iz njega proisteći jedan ovakav dokument. 

"Smišljanje i izrada strategije vizije bez akcije je samo jedno sanjarenje, a akcija bez vizije je noćna mora. Na kraju krajeva ovo je stvarno potrebno i drago mi je da smo od samog početka krenuli da radimo kako valja. Prvo smo podržali uspostavljanje Omladinskog saveta, pa da pre bilo kakve vrste organizovanog delovanja, zapravo radimo na identifikaciji problema i na mogućim rešenjima istih. Svi ste vi u nekoj dobroj saradnji sa predstavnicima lokalne samouprave, tako da imate otvorena institucionalna vrata i sve sad zavisi od vas," - poručuje Maksimović.

Menadžer na projektu, Miloš Kabašić izrazio je zadovoljstvo što su danas bili predstavnici organizacija koje se bave mladima kao što su Domovik, Aktiv i Link. Izrazio je žaljenje zbog organizacija koje se nisu odazvale.

"Zato što je ovo jako bitan proces i nismo želeli da isključimo bilo koga. Zato što je svaki doprinos, naročito onih koji se bave mladima jako dobrodošao prilikom sačinjavanja ovih planova," - zaključuje Kabašić.

Nakon kreiranja Akcionih planova, Lokalni saveti će ih predati Skupštinama opština na usvajanje.

Projekat je nastavak projekta "Uspostavljanje lokalnih saveta omladinskog delovanja u severnim opštinama", koji je podržan od strane USAD-AKTLS-a i trajaće tri meseca.

 

Preuzeto sa: http://www.radiokontaktplus.org/vesti/omladinski-forum-kreira-akcioni-plan-za-mlade-na-severu-kosova/13547