12.12.2015. » 20:24 | ACDC


Panel diskusija na temu sprovođenja Sporazuma o pravosuđu I advokatska praksa na severu Kosova održana je danas u Mitrovici u organizaciji Centra za zastupanje demokratske kulture ACDC



http://radiokontaktplus.org/vesti/advokatska_praksa_na_severu_kosova_medju_srpskim_pravnicima__u_izumiranju/5395

panel-diskusija-na-temu-sprovodenja-sporazuma-o-pravosudu-i-advokatska-praksa-na-severu-kosova-odrzana-je-danas-u-mitrovici-u-organizaciji-centra-za-zastupanje-demokratske-kulture-acdc
FOTO: ACDC

Panel diskusija na temu sprovođenja Sporazuma o pravosuđu I advokatska praksa na severu Kosova održana je danas u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji Centra za zastupanje  demokratske kulture (ACDC).

Zamenik ministra pravde u kosovskoj Vladi Nusret Hodža, rekao je da je u primeni sporazuma o pravosuđ sve problem – od zgrade u kojoj će biti osnovni sud, preko broja zaposlenih u civilnom osoblju sudova  do kvalifikacija srpskih sudija i tužilaca.

Hodža je istakao je po poslednjim informacijama koje ima integrisano 34 sudija I 9 tužilaca a naknadno treba da se objavi konkurs za još 14 sudija I 6 tužilaca.

Prema njegovim rečima, problem je bio I oko civilnih radnika na severu Kosova, za koje je konkurs trebalo da bude raspisan još 25.juna a od tada je bilo nekoliko otkazivanja.

On je izrazio nadu da će konkurs  za 149 civilnih službenika biti raspisan u toku sledeće nedelje.

Zamenik kosovskog ministra pravde smatra I da će jedan od većih problema za sud ovde, kada se bude formirao, biti oko 20 hiljada predmeta na čekanju a pored toga ima oko 7 hiljada krivičnih predmeta koji treba da se rade.

Hodža smatra da integracija pravosuđa neće biti uspešna.

“Žalosno je što sa pozicije zamenika ministra pravde ovo kažem ali radim u pravosuđu 11 godina I malo bolje znam kako stoje stvari. Čak I kad se desi ovo, a verujem da će se desiti brzo, jer svako na kraju godine želi da ima što pozitivnije rezultate, kako srpska tako I kosovska strana, videćemo da smo opet na početku.” – rekao je Hodža.

Advokat  i predsednik Odbora za nevećinske zajednice Advokatske komore Kosova Ljubomir Pantović naglasio je da je advokatska praksa na severu Kosova, među srpskim pravnicima, faktički u izumiranju.

Na severu pokrajine trenutno je aktivno svega 7 advokata – petoro iz srpske i dvoje iz albanske zajednice.

Pantović je pokrenuo inicijativu  pred Izvršnim odborom Advokatske komore Kosova da se situacija promeni odn.da se poboljša broj advokata koji ne pripadaju većinskoj albanskoj zajednici .

Imao je kako kaže, dobar predlog za koji postoji pravni osnov koji nažalost nije dao rezultate.

On je objasnio da je prištinski Univerzitet sada sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici  za četiri školske godine, 2002., 2003., 2007. I 2008.od UNMIK-a dobijao dozvolu za rad a za ostale godine od ’99.na ovamo, nisu imali akreditaciju.

“Smatrao  sam da je to pravni osnov da Ministarstvo pravde, prosvete ili neko drugo Ministarstvo Vlade Kosova da dozvolu odn.prihvati da diplome stečene u tim godinama na Pravnom fakultetu. Po našem istraživanju bilo je 47 studenata koji su živeli u Mitrovici I okolini I smatrali smo da među njima ima ljudi koji su zaiteresovani da se ukljuce u pravosuđe I advokaturu, da im se diplome priznaju na taj način što bi im se omogućilo zapošljavanje u državnim organima Kosova I polaganje pravosudnog ispita” – rekao je Pantović.

“Nažalost Upravni odbor Advokatske komore nije pokazao nikakvo razumevanje za tu inicijativu. Sve je ostalo na tome da nas je tako malo I nedovoljno I došli smo u tu fazu da polako izumiremo” – istakao je on.

Pantović  je upozorio da će, ukoliko se nešto ne preduzme, sever Kosova ostati bez advokata.

Na današnjoj diskusiji bilo je reči i o verifikaciji diploma, na šta je Hodža istakao da se očekuje  formiranje petočlane komisije na severu koja će se baviti verifikacijom diploma Prištinskog univerziteta  što bi trebalo Srbima da olakša pristup radnim mestima u kosovskom sistemu – kako pravosudnom tako i ostalim.

Panel diskusija organizovana je u okviru projekta „Inicijativa civilnog društva za vladavinu prava na severu Kosova“, sa posebnim fokusom na integraciju pravosuđa I perspektive pravničke prakse na severu Kosova.

Projekat je podržala Britanska ambasada na Kosovu.

http://radiokontaktplus.org/vesti/advokatska_praksa_na_severu_kosova_medju_srpskim_pravnicima__u_izumiranju/5395