07.12.2023. » 22:06 | ACDC


Panel diskusija o borbi protiv korupcije u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu



NVO Aktiv i ACDC organizovali su panel diskusiju o borbi protiv korupcije u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu tokom međunarodne nedelje borbe protiv korupcije.

panel-diskusija-o-borbi-protiv-korupcije-u-opstinama-sa-srpskom-vecinom-na-kosovu
FOTO: ACDC

NVO Centar za zastupanje demokratske kulture i NVO AKTIV organizovale su javnu raspravu 6. decembra 2023. godine, koja je bila posvećena problemu korupcije u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu.

Na panelu su učestvovali Nenad Radosavljević, iz RTV Mir Leposavić, i Darko Dimitrijević, Goraždevac Media Group, koji su istakli izazove s kojima se novinari i predstavnici civilnog društva suočavaju u otkrivanju i borbi protiv korupcije.

Situacija u srpskim zajednicama na Kosovu otkriva uznemirujući obrazac korupcije koji zahvata različite sektore. Prijavljeno je niz slučajeva finansijskog lošeg upravljanja, mita i kriminalnih aktivnosti koje utiču na celokupno stanovništvo.

Radosavljević je opisao situaciju kao sveopštu pljačku, koja obuhvata mito, korupciju i kriminal. Bez obzira na njihove pokušaje da skrenu pažnju na ove probleme, kako je naveo gospodin Radosavljević, kako lokalne tako i više instancije nisu bile odgovorne.

Dimitrijević je izjavio da je društvo kao celina korumpirano, ističući predstojeće izbore u Srbiji i istraživanje ugovora povezanih sa interesima političkih stranaka.

Korupcija je rezultirala značajnim finansijskim gubicima, a navedeni su konkretni primeri zloupotrebe sredstava namenjenih projektima razvoja.

Mere koje su potrebne za smanjenje korupcije uključuju pružanje veće finansijske podrške medijima, jer novinari igraju ključnu ulogu u otkrivanju i podizanju svesti o koruptivnim praksama. Takođe, potrebno je unaprediti odgovornost kako lokalnih, tako i viših institucija kako bi se brzo reagovalo na ove probleme.

Zaključak diskusije naglasio je važnost razvijanja transparentnosti, odgovornosti i podrške inicijativama koje se bore protiv korupcije.