22.02.2024. » 20:52 | ACDC


Podsticanje saradnje mladih iz različitih zajednica



Dana 22. februara 2024. godine, NVO ACDC, u saradnji sa organizacijom REC, organizovala je javnu diskusiju u EU House u Severnoj Mitrovici.

podsticanje-saradnje-mladih-iz-razlicitih-zajednica
FOTO: ACDC

Dana 22. februara 2024. godine, NVO ACDC, u saradnji sa organizacijom REC, organizovala je javnu diskusiju u EU House u Severnoj Mitrovici. Cilj događaja bio je unapređenje komunikacije i saradnje među studentima iz različitih zajednica, promocija razumevanja i međusobnog poštovanja, kao i isticanje pozitivnog uticaja ovakvih inicijativa na društvo.

Na događaju su govorili gospodin Dušan Radaković iz ACDC-a,  Lulzim Hakaj iz REC-a, Veliša Vučurović, diplomirani pravnik, i Elmedina Kurti, predstavnica Studentskog parlamenta Univerziteta "Isa Boletini" u Mitrovici.

Italijanski ambasador u Prištini, gospodin Antonello De Riu, prisustvovao je događaju i izrazio veliko zadovoljstvo organizacijom. Istakao je da se Italija zalaže za inicijative koje donose mir i štite ljudska prava na Balkanu. Ambasador De Riu je istakao da je promovisanje saradnje mladih iz različitih zajednica ključno za izgradnju poverenja i zajedničke vizije budućnosti.

Izvršni direktor ACDC-a, Dušan Radaković, istakao je važnost diskusije o obrazovanju i mladima za bolju budućnost, naglašavajući cilj kretanja ka Evropi i boljem kvalitetu život, čime je pokazao posvećenost organizacije promovisanju pozitivnih promena kroz obrazovanje i osnaživanje mladih.

Tokom diskusije, učesnici su delili svoja iskustva i perspektive, razgovarali o potencijalnim oblastima saradnje i zajedničkim akcijama. Istakli su međusobni interes mladih Albanaca i Srba za učenjem jezika jedni drugih, naglašavajući da to može dovesti do dubljih konekcija. Takođe je istaknuta uloga nevladinih organizacija u pomirenju i povezivanju mladih iz različitih zajednica.

Javna rasprava organizovana je kao deo projekta koji sprovode ACDC i REC, a finansira ga Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

Opšti cilj projekta je podsticanje procesa pomirenja na Kosovu kroz olakšavanje i podršku saradnji mladih/studenata preko etničkih linija.