18.02.2016. » 10:19 | ACDC


Potpisan Memorandum o saradnji između ACDC i kosovskog ombudsmana



Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) potpisala je Memorandum o saradnji sa kosovskim ombudsmanom, prvi takve vrste koji neka nevladina organizacija sa severa Kosova potpisuje za zaštitnikom građana.

potpisan-memorandum-o-saradnji-izmedu-acdc-i-kosovskog-ombudsmana
FOTO: ACDC

Nevladina organizacija Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) potpisala je Memorandum o saradnji sa kosovskim ombudsmanom, prvi takve vrste koji neka nevladina organizacija sa severa Kosova potpisuje za zaštitnikom građana.

Dušan Radaković, programski direktor ACDC je na konferenciji koja je održana na Međunarodnom poslovnom koledžu u Mitrovici, izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Memorandum o saradnji, potpisan sa ombudsmanom, prvi takve vrste sa nekom organizacijom na severu Kosova.

On je podsetio da je ACDC jedina NVO na Kosovu koja ima potpisan Memorandum o saradnji i sa Antikorupcijskom agencijom.

“Drago mi je što smo krenuli da budemo prvi i jedini u nekim pitanjima, nadam se da to pokazuje ozbiljnost pitanja kojima se bavimo a koja su od izuzetno velikog značaja za građane,”- rekao je Radaković. 

Kosovski ombudsman Hiljmi Jašari izjavio je da se radi o jednom među prvim memorandumima  o razumevanju koji su potpisali sa civilnim organizacijama na Kosovu.

“Postoji još nekoliko u Prištini koje nameravamo da potpišemo uskoro i uglavnom se tiču zaštite i promocije ljudskih prava,”- rekao je Jašari koji je na konferenciji govorio o radu institucije kojom rukovodi.

“Od kada sam preuzeo mandat kosovskog ombudsmana prošle godine, jedan od mojih ciljeva za viziju ombudsmana za period od narednih pet godina je bio upravo jačanje poverenja svih zajednica u kosovskog ombudsmana,”- naveo je Jašari.

Na konferenciji je predstavljen projekat “Civilno društvo za transparentnu vladavinu na severu Kosova“, koji podržava Britanska ambasada u Prištini a kojim je predviđena i izrada Akcionog plana za opštine na severu Kosova o transparentnosti i antikorupciji.

“To je jedna novina, po prvi put će jedan akcioni plan za transparentne opštine na severu Kosova biti predat skupštinama u narednih nedelju dana i povratne informacije koje imamo govore da će na opštinskim zasedanjima odbornici usvojiti taj plan,”- rekao je Radaković.

To će biti prvi akcioni plan takvog tipa sa konkretnim merama koji nemaju ostale opštine na Kosovu, rekao je Radaković koji je pozvao ostale opštine na Kosovu da sarađuju sa ACDC.

Na konferenciji je putem Skype govorio Zoran Gavrlović iz Biroa za društvena istraživanja koji je istakao da je pitanje transparetnosti i integriteta institucija koje će biti u funkciji Srba na Kosovu i dalje nevidljvo, a od suštinkog značaja. 

“Samo institucije, koje su otporne na zlouopotrebe i korupciju, odnosno institucije gde se ove pojave brzo sankcionišu su garant ostvarivanja prava građana u konkretnom slučaju Srba. Zato apelujem da ova tema postaje jedna od tema i priorita Briselskog sporazuma,”- rekao je on.

Predlozeni model je, kazao je Gavrilović, u skladu sa Briselskiim sporazumom i daje mogućnost da Zajednica sprskih opština dobije instrument koji će garantovati integritet.

Predloženi model predstavlja nadgradnju pozitivnog iskustva Grada Niša www.lafnis.rs

http://www.radiokontaktplus.org/vesti/potpisan_memorandum_o_saradnji_izmedju_acdc_i_kosovskog_ombudsmana/5974