05.05.2022. » 09:54 | ACDC


Poziv za pisanje autorskih tekstova na temu nestalih na Kosovu i procesa pomirenja



Centar za zastupanje demokratske kulture raspisuje javni poziv za pisanje autorskih tekstova (OP-ED-ova) u svrhu podsticanja regionalnog pomirenja, posebno u pogledu ljudskih gubitaka, baveći se konkretno pitanjem nestalih osoba u sukobu na Kosovu.

poziv-za-pisanje-autorskih-tekstova-na-temu-nestalih-na-kosovu-i-procesa-pomirenja
FOTO: ACDC

Centar za zastupanje demokratske kulture raspisuje javni poziv za pisanje autorskih tekstova (OP-ED-ova) u svrhu podsticanja regionalnog pomirenja, posebno u pogledu ljudskih gubitaka, baveći se konkretno pitanjem nestalih osoba u sukobu na Kosovu.

Pisanje autorskih članaka sastavni je deo projekta "Suočavanje sa prošlošću i pomirenje na Kosovu kroz podizanje svesti o pitanjima nestalih" u okviru programa ,,Podrška lokalnim organizacijama civilnog društva – inicijative tranzicione pravde i izgradnje poverenja na Zapadnom Balkanu – REKOM mreža pomirenja“.

Fokus autorskih tekstova trebao bi biti na pružanju podrške pomirenju na Kosovu kroz podizanje svesti o nestalim osobama svih zajednica kao i procesu pomirenja, sa posebnim osvrtom na pronalaženje načina da se situacija promeni i da se očuva kultura sećanja na nestale.

Očekivana dužina teksta je maksimalno 600 do 750 reči (font Times New Roman, veličina slova 12, prored Jednostruko).

Predviđeni period zatvaranja konkursa je 20.5.2022. godine u 23:59 časova.

Najbolja četiri autorska teksta biće prevedena na srpski, albanski i engleski jezik i objavljena na društvenim mrežama i web stranici Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) te će svaki od četiri izabrana autorska teksta biti novčano nagrađen.

Izabrane autorske tekstove dostavićemo i potencijalno zainteresovanim organizacijama, institucijama i donosiocima odluka.

Zaintererovane molimo da svoje autorske radove dostave na email adresu: ines.aljovic@acdc-kosovo.org najkasnije do 20.5. 2022. godine.

Poziv je predviđen za autore i autorke sa Kosova, koji smatraju da imaju nešto da kažu na temu pomirenja dveju zajednica kroz podizanje svesti o nestalima na Kosovu, kao i o očuvanju kulture sećanja na nestale. Posebno ohrabrujemo mlade koji se bave ovom temom da dostave svoje predloge.

Radovi ne smeju biti prethodno objavljeni. Tekst se smatra objavljenim ako se nalazi u knjizi, časopisu i/ili na internetu pre objavljivanja odluke o izabranim autorima za pisanje autorskih tekstova na zadatu temu.

Za autore i autorke tekstova koji ispunjavaju gore navedene kriterijume predviđen je honorar u bruto iznosu u protivvrednosti od 120 eura.

Molimo zainteresovane da se bilo kakvim dodatnim pitanjima jave do 19. maja 2022. godine na email adresu: ines.aljovic@acdc-kosovo.org.