24.06.2024. » 20:12 | ACDC


Predstavljen novi obrazac za prijavu kršenja ljudskih prava



Priština, 24. juna - Prezentacija nove forme za prijavljivanje kršenja ljudskih prava održana je u hotelu Sirius u Prištini, organizovana od strane NVO ACDC u saradnji sa Institucijom Ombudsmana Kosova.

predstavljen-novi-obrazac-za-prijavu-krsenja-ljudskih-prava
FOTO: ACDC

Priština, 24. juna - Prezentacija nove forme za prijavljivanje kršenja ljudskih prava održana je u hotelu Sirius u Prištini, organizovana od strane NVO ACDC u saradnji sa Institucijom Ombudsmana Kosova. Na događaju je predstavljena forma koja će značajno olakšati građanima podnošenje žalbi Instituciji Ombudsmana.

Učesnici na događaju su bili g. Naim Qelaj, Ombudsman Kosova; g. Petrit Çollaku, vršilac dužnosti šefa Kancelarije za javnu komunikaciju i pristup javnim dokumentima; i g. Dušan Radaković, izvršni direktor NVO ACDC.

Na početku prezentacije, Dušan Radaković, izvršni direktor ACDC, pohvalio je saradnju sa Ombudsmaom i izrazio zadovoljstvo zajedničkim naporom u redizajniranju obrasca za žalbe na veb stranici OIK-a, čime je institucija postala transparentnija.

G. Qelaj je naglasio da je nova online forma za žalbe od velike važnosti, navodeći da će značajno poboljšati efikasnost u rukovanju slučajevima. "Omogućila nam je, u saradnji sa profesionalnim osobljem, redizajniranje veb stranice i omogućavanje građanima da direktno podnesu žalbe i pristupe informacijama koje im je potrebno," dodao je.

G. Petrit Çollaku, vršilac dužnosti šefa Kancelarije za javnu komunikaciju i pristup javnim dokumentima, pružio je detaljnu prezentaciju forme i njenih karakteristika. 

Nova forma je namenjena podnošenju žalbi OIK-u kada pojedinci veruju da su im prava povređena od strane javne institucije ili vlasti. Cilj forme je omogućiti građanima da formalno iznesu svoje žalbe kako bi Ombudsmana mogao da istraži slučaj i preduzme odgovarajuće mere za zaštitu njihovih prava.

Karakteristike forme:

  • Dostupna online sa bilo koje lokacije.
  • Polja za detaljan opis povrede prava.
  • Mogućnost praćenja statusa žalbe online.
  • Poverljivost i zaštita podataka.

Prezentacija nove forme deo je projekta "Unapređenje ljudskih prava kroz povećanje javne svesti", podržanog od strane UNMIK-a, radi poboljšanja zaštite ljudskih prava putem povećanja javne svesti i olakšavanja prijavljivanja i rešavanja kršenja ljudskih prava.