28.02.2018. » 17:19 | ACDC


Radio kontakt plus - Dušan Radaković - "Žila kucavica Briselskog sporazuma, dogovor o pravosuđu"



U Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, zahvaljujući podršci Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS), danas je održano nekoliko panel diskusija na kojima je bilo reči o "Briselskom sporazumu i njegovoj implementacijiâ", "O aktivizmu, zastupanju i učešću građana" i "O sličnostima i razlikama".

radio-kontakt-plus-dusan-radakovic-zila-kucavica-briselskog-sporazuma-dogovor-o-pravosudu
FOTO: ACDC

Direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković smatra da je žila kucavica Briselskog sporazuma  dogovor o pravosuđu iskazujući sumnju da je sistem na Kosovu spreman da briselske sporazume učini funkcionalnim. 

“U sudovima nisu angažovani prevodioci, srpski i albanski su zvanični jezici, svaka tužba, presuda, podnesak mora biti na jeziku stranke kojoj se sudi, tako da jezička barijera je veliki problem sa kojim se suočavaju u integrisanom pravosuđu i koji će biti problem još dugi niz godina,”- navodi Radaković.

On je naveo das u kroz različite projekte u proteklih mesec dana angažovana četiri previdoca I da sada sud funkcioniše sa pet prevodilaca. 

“Multietnički sud, koji obuhvata region od sedam opština, sud koji ima apelaciju - tako da obuhvata svih deset opština sa srpskom većinom, imati samo pet prevodilaca. To je blago rečeno katastrofalno,”- ocenjuje Radaković 

Naveo je takođe i da je infrastruktura u sudovima na severu Kosova problematična 

 

Čitavu vest možete pronaći na sledećem linku

http://www.radiokontaktplus.org/vesti/nvo-neke-teme-briselskog-sporazuma-jos-nisu-obradene/12684