06.07.2016. » 17:48 | ACDC


Radio Kontakt Plus o javnoj diskusiji održanoj u Zvečanu



Radio Kontakt Plus o javnoj diskusiji održanoj u Zvečanu u okviru projekta "Jačanje pravosudnog sistema", finansiranog od strane USAID, a implementiranog od strane NVO ACDC i MPDI.

radio-kontakt-plus-o-javnoj-diskusiji-odrzanoj-u-zvecanu
FOTO: ACDC

Teško do implementacije dogovora o pravosuđu u ovoj godini

 

ZVEČAN-    Briselski dogovor o pravosuđu teško će zaživeti i biti implementiran u ovoj godini  ocenili su danas na javnoj diskusiji u Zvečanu sudija Jelena Krivokapić i advokat Ljubomir Pantović.

Pantović je kazao da je septembar ove godine, kao rok kada treba da zaživi briselski dogovor o pravosuđu, nedostižan i da se sada više govori o 1. oktobru kao mogućem datumu početka rada integrisanog pravosuđa na Kosovu.

“Lično nisam optimista ni kada je taj datum u pitanju, radije bih bio sklon da kažem da ćemo i 2016. godinu provesti u dvojnom pravnom sistemu. Ima puno tehničkih stvari koje treba rešiti, čak ni zgrade za sudove nisu opremljene onako kako treba,”- rekao je Pantović.

On je dodao da će biti potrebno vreme da se srpske sudije i tužioci uklope u novi sistem rada na Kosovu zbog čega smatra da integrisano pravosuđe neće zaživeti pre 1. decembra ove godine ili, kako je kazao, januara naredne godine.

Sa ovim stavom složila se i sudija Jelena Krivokapić koja je istakla da ove godine ne veruje da može doći do početka rada integrisanog pravosuđa a iz, kako je navela, razloga koji su pomenuti.

Krivokapić je u tom pravcu navela da nisu obezbeđene zgrade za sudove i tužilaštva na severu Kosova i da čak i one zgrade u južnom delu Mitrovice, kao što je zgrada “Jugobanke” ne zadovoljavaju uslove i nisu opremljene da bi sud i tužilaštvo mogli da funkcionišu.

Na otvorenoj panel diskusiji koju je organizovala NVO “Centar za zastupanje demokratske kulture” u sklopu projekta “Jačanje pravosudne reforme na Kosovu” koji je finansiran od strane USAID-a bilo je reči i o teškom položaju u kojem se nalazi srpska advokatura na Kosovu.

U tom pravcu Pantović je naveo da od 642 advokata upisana u Advokatsku komoru Kosova samo 5% pripada nevećinskim zajednicama i da na severu Kosova postoji samo 5 advokata Srba kojima bi trebalo da se priključi još jedan a što je ocenjeno kao mali i nedovoljan broj kako bi se potrebe građanima za pravnom pomoći zadovoljile.

Na javnoj diskusiji koja je održana u Sali Skupštine opštine Zvečan ukazano je na problem slabog prevoda zakona na Kosovu na srpski jezik i na nekvalitetno prevođenja tokom suđenja.

Sporazum o pravosuđu i integraciji srpskih tužilaca, sudija i sudskog osoblja u kosovski pravosudni sistem potpisan je 10. februara prošle godine u Briselu. Konkursi za ove pozicije zatvoreni su ali zvanični rezultati konkursa još uvek nisu poznati javnosti. 

Više informacija o održanoj konferenciji, možete videti na sledećem URL-u: http://www.radiokontaktplus.org/vesti/tesko_do_implementacije_dogovora_o_pravosudju_u_ovoj_godini/7355