28.04.2024. » 12:01 | Medija Centar


Referendum na severu - Da li je vlada ispunila obaveze prema EU ili je nedostatak promena znak neuspeha?“, - Medija centar u Čaglavici



Referendum na severu - Da li je vlada ispunila obaveze prema EU ili je nedostatak promena znak neuspeha?“, bila je tema debate u Medija centru u Čaglavici.

referendum-na-severu-da-li-je-vlada-ispunila-obaveze-prema-eu-ili-je-nedostatak-promena-znak-neuspeha-medija-centar-u-caglavici
FOTO: Medija Centar

Referendum na severu - Da li je vlada ispunila obaveze prema EU?

 

Jelena Đorđević, RTK2

"Referendum na severu - Da li je vlada ispunila obaveze prema EU ili je nedostatak promena znak neuspeha?“, bila je tema debate u Medija centru u Čaglavici.

"Izborni proces kao što smo i rekli protekao je glatko i nezainteresovano", započeo je izlaganje Dušan Radaković ispred Demokratije na delu, organizacije koja je ispratila glasanje. Međutim, ukazao je na propuste i kršenje izbornih pravila.

"Bukvalno bilo je biračkih mesta koja ne zadovoljavaju kriterijume, mesta struje, mesta u kojima možda i 15 godina nije ušao niko, ušao je dan ranije, prljavo, bez grejanja, bez uslova da uopšte neko sedi tu. Sledeći problem bile su kutije, odnosno panoi za glasanje, mi smo nekoliko puta zvali CIK, nekako mi je i ovog trenutka nepojmljivo iako su nas ubeđivali iz Centralne izborne komisije da panoi trebaju tako da stoje, ali su oni naopačke okrenuti, bukvalno kamera može da vidi za koga glasate, kad glasate, kako i zašto glasate”, naveo je Radaković neke od problema uočenih u danu referenduma.

Osvrnuvši se na trenutnu situaciju u opštinama na severu, Radaković je izjavio da ona nije bolja čak ni jedan odsto u odnosu na protekli period i pozvao aktuelne gradonačelnike da organizuju javne rasprave koje će imati za cilj rešavanje lokalnih problema. On je ocenio da “bez dobrog dijaloga koji kreće iz Brisela, pa na lokalu, deeskalacija nije na vidiku”.

“I dalje imamo specijalne jedinice, i dalje imamo punkteve i dalje imamo netransparentnost, deeskalaciju toga da nemamo dijalog. Nemamo taj interni dijalog, ne možemo da razgovaramo Srbi i Albanci na rešavanju problema. Sve se politizuje, na svaki način se pokušava da se nađe način da se oteža život, nemamo dijalog, nemamo razgovor, nemamo debatu, nemamo mogućnost da damo predloge šta je to dobro što može da se uradi u gradu, a da ne pričamo Srbi, Albanci i tako dalje, nego da pričamo za dobrobit tog grada”, istakao je Radaković.