17.07.2024. » 09:07 | ACDC


Саопштење цивилног друштва у вези са именовањем нотара на Косову



Ми доле потписани представници организација цивилног друштва из српске заједнице на Косову изражавамо озбиљну забринутост и протест поводом одлуке министарке правде Косова о именовању нотара, која међу 100 именованих нотара није укључила ниједног нотара из редова српске заједнице.

saopstene-civilnog-drustva-u-vezi-sa-imenovanem-notara-na-kosovu
FOTO: ACDC

Ми доле потписани представници организација цивилног друштва из српске заједнице на Косову изражавамо озбиљну забринутост и протест поводом одлуке министарке правде Косова о именовању нотара, која међу 100 именованих нотара није укључила ниједног нотара из редова српске заједнице.

У вези са том одлуком истичемо да на Косову тренутно има десеторо српских правника који су положили нотарски испит на Косову, док су њих петорица конкурисали за места нотара у више општина на Косову. Крајње је забрињавајуће да нико од њих није именован на место нотара ни у једној општини на Косову. Посебно је забрињавајућа чињеница да није именован кандидат из српске заједнице који је конкурисао за позиције у двема општинама на северу Косова, иако испуњава све услове и има завидно правничко искуство. Такође, необјашњиво је да поред неколико кандидата из српске заједнице који имају богато правничко искуство, на место нотара у Грачаници, која је општина са српском већином, није именован нико од њих него кандидат из албанске заједнице. Слична је ситуација и у другим општинама које су обухваћене конкурсом. У вези са овим истичемо да ни у једном тренутку не оспоравамо квалификације кандидата из албанске заједнице, већ истичемо последице које могу настати искључењем кандидата из српске заједнице  у наведеној одлуци и лошу поруку која она шаље српској заједници на Косову.

Упозоравамо да ће наведена одлука министарке правде Косова довести до нових проблема у смислу осигурања права припадника невећинских заједница на Косову, имајући у виду да из личног искуства знамо да нотари Албанци пружају услуге на албанском језику чак и у случајевима када су странке искључиво Срби. Иако им то омогућава Закон о нотарима (члан 32.1), оваквом праксом се ограничава право Србима на Косову да услуге добијају на српском језику, који је по Уставу Косова службени језик на Косову (члан 5.1 Устава Косова). Такође, наведена одлука се, нажалост, може тумачити као порука да Срби и припадници другх невећинских заједница нису добродошли у институцијама и слободним професијама на Косову, па чак ни у они који су у постојећим околностима, исказали жељу да кроз исте пружају услуге свим заједницама на Косову.

Имајући у виду горе наведено, позивамо министарку правде Косова да размотри наш захтев за ревидирање одлуке о именовању нотара у општинама са српском већином. Такође, позивамо све међународне мисије и дипломатска представништва на Косову, као и организације цивилног друштва из већинске заједнице на Косову, да реагују у циљу спречавања даље ескалације тензија и раста неповерења невећинских заједница према косовским институцијама и Влади Косова. Очекујемо од свих актера да поступају у доброј вери и докажу прокламовану посвећеност стварању и одржању мултиетничког друштва на Косову.

 

Потписници:

  • Центар за заступање демократске културе ACDC
  • Нова друштвена иницијатива NSI
  • НВО Актив
  • Комуникације за развој друштва CSD
  • Институт за територијални економски развој - ИнТЕР
  • Омладинска Партешка Активност – ОПА
  • Удружење пословних жена "Авенија"