10.02.2023. » 19:54 | ACDC


САОПШТЕЊЕ поводом одлука Владе Косова о експропријацији земљишта на северу Косова



У име доле потписаних организација цивилног друштва, овом приликом изражавамо велику забринутост и протест због одлука Владе Косова о експропријацији земљишта у општинама Зубин Поток и Лепосавић на северу Косова.

saopstene-povodom-odluka-vlade-kosova-o-eksproprijaciji-zemlista-na-severu-kosova
FOTO: ACDC

У име доле потписаних организација цивилног друштва, овом приликом изражавамо велику забринутост и протест због одлука Владе Косова о експропријацији земљишта у општинама Зубин Поток и Лепосавић на северу Косова. Наиме, као организације које се, између осталог, баве и владавином права и људским правима, забринути смо због одузимања приватне имовине без сагласности власника и њиховог учешћа у процесу експропријације, као што је предвиђено законима Косова. У том смислу, напомињемо да је приватна имовина загарантована и заштићена у свим демократским друштвима.

У вези са горе наведеним, истичемо да Закон о експропријацији непокретне имовине (03/L-139) предвиђа јасну процедуру у случајевима експропријације, која укључује обавештавање власника парцела које су предмет експропријације, јавне консултације у општинама у којима се предмет експропријације налази, као и фер компензацију власницима. Нажалост, ниједан од ових корака није испуњен, иако су предузете радње на предметним парцелама, укључујући изградњу базе у Горњем Јасеновику у Зубином Потоку.

Такође, одлуке Владе Косова о експропријацији ради „посебног јавног интереса" не садрже позивање на релевантну правни основ. Члан 4. наведеног закона захтева "легитимну јавну сврху" и захтева, између осталог, директну корелацију потребе за експропријацијом и постизања јавне сврхе, да се сврха не може постићи без наведене експропријације, као и да јавни интерес надилази интерес оних који су погођени експропријацијом. Даље, у наведеним одлукама се не прецизира да ли је ствар хитна, као ни разлози са одступање од редовне процедуре. Коначно, одлуке не садрже ни назнаке о евентуалном привременом коришћењу или да ли ови поступци представљају трајни пренос власништва. С обзиром да је јасно да законска процедура за поступак експропријације није поштована, следеће и то суштинско питање представља питање наводног јавног интереса. Имајући у виду све горе наведено, треба истаћи да Влада Косова, има уставну и законску дужност да уравнотежи јавни интерес са индивидуалним имовинским правима као што је загарантовано Уставом.

Са тим у вези, намеће се питање који је интерес изградње базе пограничне полиције на локацији која није у близини пограничног појаса, као и да ли постоји упоредни пример да се база пограничне полиције планира на површини од чак 82 хектара као што је случај са локацијом у Дрену у општини Лепосавић.

У закључку, с обзиром да је јавност обавештена о јавним расправама које су заказане за 15. и 21. фебруар у општинама Лепосавић и Зубин Поток, изражавамо бојазан да се ради само о испуњавању дела законских форми, а не о покретању суштинских питања као што је интерес локалне заједнице, која има оправдани страх од присуства полицијских службеника са дугим цевима у њиховом крају и на њиховој имовини. С тим у вези, захтевамо од Владе Косова да заустави све пројекте који су у вези са имовином која је предмет експропријације, као и организовање свеобухватног и транспарентног дијалога са власницима предметних парцела, представницима заједнице као и цивилним друштвом. С обзиром да се Влада Косова позива на јавни интерес, интерес целокупне заједнице на северу Косова је у овом случају најважнији и заједница има право на свој став и потпуну информацију о свим плановима владе на северу Косова, да би се избегло одржавање атмосфере страха и неповерења. Ако је Влади Косова стало до поверења грађана на северу Косова, сви радови се морају зауставити до окончања свеобухватних консултација са заједницом, њеним представницима и цивилним друштвом.

Потписници:

  • Центар за заступање демократске културе (ACDC)
  • Нова друштвена иницијатива (NSI)
  • НВО Актив
  • Хумани центар Митровица
  • Комуникација за развој друштва (CSD)
  • Удружење пословних жена Авенија
  • Институт за територијални економски развој (InTER)
  • Центар за социјалне иницијативе (CSI)
  • Омладинска Партеска активност  (OPA)
  • Форум за развој и мултиетничку сарадњу (FDMC)