27.12.2022. » 19:18 | ACDC


Саопштење поводом спречавања Патријарха СПЦ да уђе на Косово



Последња одлука Владе Косова да не дозволи улазак Патријарха Српске православне цркве, господина Порфирија, на Косово ради посете Пећкој патријаршији и својим верницима, представља драстичан пример дискриминаторског односа према СПЦ и њеним верницима.

saopstene-povodom-sprecavana-patrijarha-spc-da-ude-na-kosovo
FOTO: ACDC

Последња одлука Владе Косова да не дозволи улазак Патријарха Српске православне цркве, господина Порфирија, на Косово ради посете Пећкој патријаршији и својим верницима, представља драстичан пример дискриминаторског односа према СПЦ и њеним верницима. Ова одлука изазива додано разочарење и узнемиреност српске заједнице, с обзиром на чињеницу да је посета Патријарха најављена  по већ установљеном протоколу, преко официра за везу у Приштини, као и имајући у виду постављене политичке услове једном црквеном великодостојнику од кога се тражи да јавно осуди поступке појединих чланова СПЦ и тиме се укључи у политичка дешавања.

Овом приликом истичемо да је одлука, као и досадашња пракса косовских власти, супротна одредбама “Ахтисаријевог плана”, који јасно прописује јасне права, привилегије и имунитет за свештенство СПЦ. Наиме, члан 1.6. Анекса V предвића да: “Косово не може арбитрарно да забрани улазак или боравак на Косову свештеника, искушеника, монаха, монахиња, лаика и других позваних лица и припадника Српске Православне цркве”. Оваква одлука је и супротна Уставу Косова, као и међународним конвенцијама, које гарантују слободу кретања као основно људско право (гарантовано и чланом 13. Универзалне декларације о људским правима). Даље, у вези са горе изнетим, важно је напоменути да Закон о верским слободама на Косову (02/L-31) у члану 4А (4.1) предвиђа да је СПЦ једна од шест признатих верских заједница на Косову. Такође, исти закон у члану 5.4. прописује да: “Све религије, веровања и верске заједнице на Косову имају право на пружање сваке врсте заштите и могућност да уживају права и слободе загарантоване уставом, законима, споразумима и међународним инструментима, укључујући и Европску конвенцију за заштиту људских права и основних слобода (ЕКЗЉПС)”.

Не можемо, а да не подсетимо на мудре речи, речи љубави и помирења које је Патријарх Порфирије изрекао након свог устоличења у Пећкој Патријаршији, којем је као посебан гост присуствовао и градоначелник Пећи: “Зато са овог места поручујемо и Србима и Албанцима, и свима који живе на овим просторима, нађимо уз Божију помоћ снагу, препознајмо Бога, и чувајмо једни друге јер жеља је сагласна са начелима наше вере”, рекао је то приликом Патријарх. Има ли боље поруке помирења и суживота од речи патријарха који позва све нас на Косову, без обзира на нацију и веру, да чувамо једни друге и који је указао “да је најбитније помирење, праштање и мир са онима којима смо најближи, који нам је први сусед”.

Такође, подсећамо да ово није усамљени акт против СПЦ, имајући у виду да Влада Косова и локална самоуправа у Дечанима и даље одбијају да спроведу одлуку Уставног суда Косова у вези са враћањем земље Манстиру Дечани.

Имајући у виду све горе наведено, позивамо Владу Косова да се извини Патријарху и СПЦ због наведене одлуке, као и да убудуће не понови одлуку, која је у супротности са Уставом  и важећим законима на Косову. Посебно истичемо да се политичке околности на Косову не могу и не смеју користити као изговор за кршење Устава, закона и међународних конвенција. Такође, захтевамо од владе Косова да у што краћем року спроведе одлуку из 2016. године о враћању земљишта Манастиру Дечани.

У том смислу, позивамо и представнике међународних мисија и организација на Косову да не остају неми на овакве одлуке, јер оне подижу ионако велике тензије на Косову. Очекујемо од њих да се огласе да ли је забрана посете Патријарха и постављање политичких услова за улазак на Косово у складу са вредностима и нормама друштва које негује основне постулате демоктратије и поштовања људских права и слообода.Такође, очекујемо њихово активно ангажовање, како ефикасна владавина права као и поштовање основних људских права и слобода, не би остале празне речи на папиру, док се у пракси на Косову дозвољава и толерише кршење истих.

Потписници:

  • Центар за заступање демократске културе (ACDC)
  • Форум за развој и мултиетничку сарадњу (FDMC)
  • Хумани центар Митровица
  • Институт за територијални економски развој (InTER)
  • Комуникација за развој друштва (CSD)
  • Нова друштвена иницијатива (NSI)
  • НВО Актив
  • Удружење пословних жена Авенија
  • Центар за социјалне иницијативе
  • Омладинска Партеска активност
  • Грачаница онлине
  • Етно извори Грачаница