14.10.2021. » 18:47 | ACDC


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ - Дијалогом решавати нагомилане проблемеГрупа организација цивилног друштва и медија у оквиру Иницијативе ОПЕН најоштрије осуђује употребу прекомерне силе специјалних полицијских снага Владе Косова у српским општинама на северу Косова, као и њихово ангажовање на задацима које су у надлежности локалних полицијских снага. Овакви поступци Владе Косова не доприносе нормализацији односа и помирењу већ подстичу конфронтацију и даљу етничку поларизацију. У нестабилном безбедносном окружењу, после недавних тензија око употребе регистарских таблица, овакви поступци лако могу довести до отвореног конфликта несагледивих размера. Такође осуђујемо употребу специјалних полицијских јединица у току предизборне кампање јер се тиме доводи до радикализације бирачког тела и нарушавања изборног процеса.

saopstene-za-javnost-dijalogom-resavati-nagomilane-probleme
FOTO: ACDC

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Дијалогом решавати нагомилане проблеме

 

Група организација цивилног друштва и медија у оквиру Иницијативе ОПЕН најоштрије осуђује употребу прекомерне силе специјалних полицијских снага Владе Косова у српским општинама на северу Косова, као и њихово ангажовање на задацима које су у надлежности локалних полицијских снага. Овакви поступци Владе Косова не доприносе нормализацији односа и помирењу већ подстичу конфронтацију и даљу етничку поларизацију. У нестабилном безбедносном окружењу, после недавних тензија око употребе регистарских таблица, овакви поступци лако могу довести до отвореног конфликта несагледивих размера. Такође осуђујемо употребу специјалних полицијских јединица у току предизборне кампање јер се тиме доводи до радикализације бирачког тела и нарушавања изборног процеса.

 

Иницијатива ОПЕН позива Приштину и Београд да се врате преговарачком процесу у Бриселу где је једино могуће наћи решење за нагомилане проблеме. Једнострани акти доводе до нарушавања правних, институционалних и безбедносних механизама који су створени током дијалога у Бриселу, и самим тим су неприхватљиви.

 

Иницијатива ОПЕН позива Европску унију да се активније укључи у решавање све чешћих кризних ситуација на Косову и створи механизме који би водили ка јачању поверења између преговарачких страна. Такође, позивамо КФОР да омогући мир и безбедност на северу Косова а земље Квинте да хитно реагују на најновије инциденте.

 

Потписнице (по абецедном реду):

Центар за афирмативну друштвену акције – ЦАСА

Центар за мир и толеранцију - ЦПТ

Центар за социјалне иницијативе - ЦСИ

Центар за заступање демократске културе - АЦДЦ

Центар за права мањинских заједница - ЦРМЦ

Црно бели свет – ЦБС

Форум за развој и међуетничку сарадњу –ФДМЦ

Грачаница Онлине

Институт за територијални економски развој – ИнТЕР

Комуникација за развој друштва - ЦСД

Нова Друштвена иницијатива – НСИ

Радио Гораждевац

РТВ Ким