27.05.2023. » 21:28 | ACDC


Саопштење за јавност о упаду снага специјалне полиције Косова у зграде локалних самоуправа на северу Косова



НВО Центар за заступање демократске културе најоштрије осуђује насилан упад снага специјалне полиције Косова у зграде локалних самоуправа на северу Косова. 

saopstene-za-javnost-o-upadu-snaga-specijalne-policije-kosova-u-zgrade-lokalnih-samouprava-na-severu-kosova
FOTO: ACDC

НВО Центар за заступање демократске културе најоштрије осуђује насилан упад снага специјалне полиције Косова у зграде локалних самоуправа на северу Косова. Истичемо да је неприхватљив сваки облик насилног деловања према грађанима, који имају право на мирни протест због једностраних акција власти у Приштини. Посебно забрињава примена физичке силе према грађанима, међу којима је било и жена.

Насилне акције косовске полиције нарушавају процес помирења и нормализације односа и представљају наставак притиска на српски народ на Косову, који је појачан изградњом база на окупираној приватној имовини, као и постављањем пунктова специјалних јединица на северу Косова.

Позивамо овом приликом Владу Косова да прекине са једностраним акцијама и да повуче специјалне јединице из општина на северу Косова и да се сва отворена питања решавају на мирни начин уз посредовање ЕУ и дипломатских представника на Косову. Са тим у вези, истичемо да се сва отворена питања морају решавати у договору са локалним заједницама на северу Косова. Такође, позивамо међународне мисије и организације, као и све дипломатске представнике да предузму конкретне кораке у циљу повлачења специјалних снага и смиривања тензија.