06.09.2024. » 11:49 | ACDC


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST



D&D poziva CIK da izvrši temeljne i odgovarajuće pripreme kako bi osigurao nesmetan i redovan proces fizičkog glasanja u diplomatskim misijama Kosova.

saopstenje-za-javnost-10
FOTO: ACDC

Parlamentarni izbori koji su zakazani za 9. februar 2025. godine uvešće novine u proceduri glasanja, proistekle iz izmena i dopuna Zakona o opštim izborima. Građani koji žive u inostranstvu imaće pristup dvema novim metodama glasanja, različitim od onih koje su korišćene u prošlosti. Oni će po prvi put moći da glasaju lično u 35 diplomatskih misija Kosova ili da pošalju svoje glasačke listiće ovim misijama putem pošte.

„Demokratija na delu” (DnD) veruje da glasanje u ambasadama, konzulatima ili drugim diplomatskim kancelarijama nudi dragocenu priliku građanima koji žive u inostranstvu da se uključe u izborni proces. U tom smislu, odluka CIK-a da otvori fizičko glasanje u većini kosovskih diplomatskih predstavništava (35 od preko 50) predstavlja korak za pohvalu.

Međutim, jedinstvena odluka CIK-a da ograniči registraciju birača na 1.000 po biračkom mjestu u svim diplomatskim misijama — uprkos varijacijama u njihovom fizičkom kapacitetu — mogla bi ometati nesmetano sprovođenje izbornog procesa. Iskustvo pokazuje da kada se aktivna registracija birača primenjuje u inostranstvu, posebno po prvi put, izlaznost se često približava 100%. Pored toga, s obzirom na to da je svakom glasaču obično potrebno u proseku 3 minuta da završi proces glasanja, obrada 1.000 glasača u periodu od 12 sati može predstavljati značajne izazove.

Nedavne promene u vezi sa preferencijalnim glasanjem, koje omogućavaju biračima da izaberu do 10 kandidata, takođe mogu uticati na vreme potrebno za glasanje. U takvim slučajevima, možda će postojati potreba da se vreme glasanja produži i nakon standardnih 19:00. časova, kako bi svi registrovani birači mogli da ostvare svoje pravo, kako je propisano zakonom.

DnD napominje da će proces glasanja u inostranstvu, koji se odvija jedan dan pre dana izbora na Kosovu, direktno uticati na izbornu atmosferu i percepciju javnosti o izborima sledećeg dana.

Stoga, DnD poziva CIK, političke subjekte i druge zainteresovane strane da preduzmu sve neophodne mere, uključujući vođenje intenzivnih kampanja za informisanje i podsticanje birača da glasaju u mirnijim periodima, kako bi se osigurao dobro organizovan i efikasan proces glasanja.