17.08.2024. » 14:37 | ACDC


Saopštenje za javnost



Organizacije civilnog društva iz srpske zajednice na Kosovu ẓ̌ele da upoznaju javnost da nisu uzele učešće u konsultacijama sa premijerom Kurtijem 16. avgusta o kojima je njegov kabinet izdao sinoć saopštenje.

saopstenje-za-javnost-8
FOTO: ACDC

Smatramo da se navodni proces konsultacija Vlade Kosova sa civilnim društvom zloupotrebljava kako bi se validirala poltika jednostranih poteza koja ugrožava vitalne interese zajednice koju predstavljamo i kojoj pripadamo. Istinska spremnost Vlade Kosova da se čuju zahtevi iz srpske zajednice ne postoji te je naše učešće u takvom procesu nesvrsishodno.

Pozivamo premijera Kurtija da uspostavi dijalog sa političkim predstavnicima srpske zajednice na Kosovu i konstruktivno se angažuje u dijalogu sa Beogradom koji se vodi pod okriljem EU. To su okviri u kome je neophodno uspostaviti prekopotreban dijalog i tražiti rešenja.

OCD ne mogu nadomestiti nedostatak političkog dijaloga niti su voljne da sluẓ̌e kao dekor za simulaciju demokratskog karaktera trenutne vlasti u Prištini.

Potpisnici saopštenja su Aktiv, Alternativna, Centar za afirmativne društvene akcije – CASA, Centar za mir i toleranciju – CPT, Centar za socijalne inicijative, Centar za zastupanje demokratske culture, Advocacy, Center for Democratic Culture – ACDC , Gračanicaonline, Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER, Komunikacija za razvoj društva – CSD, Nova društvena inicijativa – NSI i Udruženje žena Avenija.