21.08.2024. » 14:20 | ACDC


Saopštenje za medije „Demokratija na delu“, spremna za parlamentarne izbore 09.02.2025.



Koalicija organizacija za posmatranje lokalnih izbora "Demokratija na delu" pozdravlja nedavnu odluku predsednice  da se za datum održavanja parlamentarnih izbora odredi 9. februar sledeće godine.

saopstenje-za-medije-demokratija-na-delu-spremna-za-parlamentarne-izbore-09022025
FOTO: ACDC

Koalicija organizacija za posmatranje lokalnih izbora "Demokratija na delu" pozdravlja nedavnu odluku predsednice da se za datum održavanja parlamentarnih izbora odredi 9. februar sledeće godine. Ova odluka takođe označava pozitivan korak ka obezbeđivanju ispunjenja punog ustavnog mandata Skupštine Kosova nakon prestanka mandata svih dosadašnjih zakonodavnih tela zbog vanrednih izbora.

Kao posmatračka misija, u cilju promovisanja transparentnosti i povećanja poverenja javnosti u izborni proces, „Demokratija na delu“ će aktivno pratiti sve faze izbornog procesa. Naše sveobuhvatno posmatranje obuhvatiće izborni dan – preko terenskih posmatrača prema PVT metodologiji; ceo proces prebrojavanja, rešavanje izbornih žalbi, kao i period izborne kampanje. Ovo uključuje praćenje napretka izborne kampanje, praćenje političkog finansiranja, identifikovanje lažnih vesti i zapaljivog jezika tokom kampanje i praćenje medija kako bi se izmerio prostor koji oni pružaju političkim subjektima, uključujući i kandidatkinje tokom kampanje.

Očekuje se da će ovaj izborni proces doneti mnoge nove stvari, proistekle iz nedavnih promena izbornog zakonodavstva, uključujući povećanje preferencijalnog glasa sa 5 na 10 kandidata, prebrojavanje glasova kandidata u opštinskim centrima za brojanje, kao i nove mogućnosti da glasaju za one koji žive u inostranstvu.

S obzirom na značaj ovih promena, pozivamo Centralnu izbornu komisiju da započne intenzivne kampanje informisanja i edukacije birača. Takođe, pozivamo političke stranke i njihove kandidate da preuzmu proaktivniju ulogu u informisanju birača o nedavnim promenama.

„Demokratija na delu“ ostaje posvećena doprinosu transparentnom, poštenom i inkluzivnom izbornom procesu i nastaviće da radi na podršci i promovisanju demokratskih principa tokom ovog izbornog perioda.