04.03.2015. » 21:57 | ACDC


Simulacija suđenja za studente Pravnog fakulteta



U okviru projekta "Jačanje vladavine prava na severu Kosova" studenti Pravnog fakulteta prištinskog Univerziteta izvešće sutra, 5.marta simulaciju suđenja u zgradi Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

simulacija-sudenja-za-studente-pravnog-fakulteta
FOTO: ACDC

U  okviru projekta “Jačanje vladavine prava na severu Kosova” studenti Pravnog fakulteta prištinskog  Univerziteta izvešće sutra,  5.marta simulaciju suđenja u zgradi Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici u organizaciji NVO Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC).

Projekat finansira britanska ambasada na Kosovu, a ideja je da se studentima Pravnog fakulteta iz Kosovske Mitrovice pre svega pruži praktična nastava.

Marko Rakić. projektni menadžer u NVO ACDC. kaže za Kontakt Plus da je simulacija suđenja koncipirana tako da se radi po realnom slučaju ali je naravno promenjen identitet osoba koje su stranke u tom slučaju. Advokati Faruk Korenica I Dejan Vasić radili su sa studentima na pripremi  simulacije suđenja .

“Upravo cilj celog projekta je da se jedna  nova generacija pravnika osposobi  da radi po novom sistemu pravosuđa, da se prilagodi. Mi smo imali ideju da nekako budemo ispred, da ih prilagodimo na ono što će se potpisati u Briselu naknadno jer su postojale nekem pretpostavke. Naišli smo na razumevanje britanske ambasade I oni su odobrili taj projekat” – rekao je Rakić.

On je objasnio  da projekat “Jačanje vladavine prava na severu Kosova”  kroz edukaciju I saradnju sa studentima Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici traje 10 meseci, podeljen je u dva dela I počeo je 1.maja prošle godine.  

Prema njegovim rečima, prvih 7 meseci  se radilo  na edukaciji studenata gde su imali priliku da steknu neka praktična znanja,  obzirom da su imali su priliku da to uče u teoriji ali ne I da to primene  u praksi.

“Prvih sedam meseci radili smo na tome a sada skoro tri  meseca radimo na pripremi simulacije suđenja koje će se održati 5.marta u 15h u velikoj sali Euleks suda u Kosovskoj Mitrovici” – kazao je Rakić.

Milica Jakovljević. projektni menadžer u NVO ACDC, napomenula je u izjavi za Kontakt Plus da je ova organizacija do sada realizovala mnogobrojne projekte koji su bili usko povezani sa vladavinom prava.

Trenutno rade na projektu  “Pravda I građani severa Kosova” u saradnji sa PILPG (američka organizacija koja se bavi pružanjem besplatnih pravnih usluga kao I sastavljanjem Ustava sa Vladama u konfliktnim područjima) koji  finansira Stejt  Departmenta. Zatim,  projekat pod nazivom “Jačanje vladavine prava na severu Kosova” kroz edukaciju I saradnju studenata Pravnog fakulteta.

“Ovaj projekat finansiran je od strane britanske ambasade na Kosovu  I ideja projekta je da se pre svega pruži praktična nastava studentima Pravnog fakulteta iz Mitrovice I jedna od možda najvažnijih aktivnosti  u okviru ovog projekta je simulacija suđenja koju će studenti pripremiti I prezentovati” – naglasila je Jakovljević.

ACDC, dodala je ona,  radi I na projektu “Povećanje svesti I učešća građana u pravosudnom sistemu”  u saradnji sa ATRC-om, a koji je finansiran od strane USAID-a.

Prema njenim rečima, jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru ovog projekta je praćenje rada Osnovnog suda mitrovačkog regiona koji je izmešten u Vučitrnu.

“Ideja svih ovih projekata je da građani budu upoznati sa radom pravosudnog sistema I da se pre svega poveća njihovo učešće I da oni budu ti koji će donositi odluke I koji će biti u toku sa svim dešavanjima u vezi sa pravosuđem  jer često, kao što možemo I da vidimo, građani su najamnje upoznati sa dogovorima koji se postižu u Briselu I ovo je neki naš način da ih upoznamo sa trenutnim promenama koje se dešavaju” – kazala je Jakovljević.

Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC ) osnovan je u decembru 2011 godine i  pre svega  bavi se  vladavinom prava na severu Kosova. Do sada su realizovali mnogobrojne  projekte koji su  bili usko povezani sa  vladavinom prava.